Enamik isadest teeskleb magamist, et ei peaks öösel laste eest hoolitsema

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tuleb välja, et paljud lapsevanemad on nõus partnerile kasvõi valetama, et saaks vaid öösel korralikult magada. Värske uurimus tõestas, et enam kui pooled isadest teesklevad öösel magamist, et ei peaks väikelapse nutmise peale üles tõusma.

Paljud isad tunnistasid, et lamavad silmi kinni hoides voodis, kui kuulevad lapse nutmist ja eeldavad, et hoopis naine tõuseb voodist ning läheb last rahustama, kirjutab The Daily Mail.

Uurimuses osales 2000 lapsevanemat ja selgus, et 56 protsenti isadest teeskleb öösiti magamist ning 44 protsenti meestest tunnistas, et nad teavad, et kui lamavad voodis liikumatult, tõuseb naine üles ja läheb lapse juurde.

Paljud isad on arvamusel, et nad ei oskaks öösel lapse rahustamiseks niikuinii midagi teha. Üks isa viiest sõnas, et lapsed hüüavad öösiti vaid ema järgi ja üks isa kümnest ütles, et naised oskavad neis olukordades paremini toime tulla.

Ülejäänud mehed tunnistasid, et nende jaoks mängib rolli ka see, miks laps öösel nutab. Üks isa viiest ütles, et nemad väldivad voodist tõusmist juhul, kui last on vaja öösel toita, õudusunenägude pärast rahustada, kui lapsel tulevad hambad, kui laps on oma kaisukaru kaotanud või kui ta on voodisse pissinud.

Kuid sellega meeste ettekäänded ei piirdu. Kolm meest kümnest toovad ettekäändeks näiteks selle, et peavad end välja puhkama, kuna neid ootab ees tööpäev. 24 protsenti meestest on toonud ettekäändeks selle, et seekord pole lihtsalt nende kord voodist tõusta.

Kuigi 31 protsenti vanematest ütles, et nemad on omavahel ära jaganud, kes millisel ööl lapse eest hoolt kannab, ütles 47 protsenti vastanutest, et nende peres hoolitseb lapse eest öösiti reeglina ema. Vaid 14 protsenti uurimuses osalenutest sõnas, et lapse öine rahustamine on isa ülesanne.

Ent see, kui lapse eest hoolitseb öösiti vaid üks vanematest, ei jää teisele poolele märkamata. 43 protsenti vanematest tunnistas, et öised ärkamised on neil tekitanud palju omavahelisi vaidlusi. 

Lastepsühholoog Emma Kenny ütles, et pole mingi ime, et see teema tekitab vanemate vahel vaidlusi. Vanemad peaksid arvestama ka sellega, et öised ärkamised võivad kesta lapse sünnist kuni eelkooliealiseks saamiseni, kui lapsel võib probleeme olla õudusunenägude ja voodimärgamisega. 

Kenny sõnul oleks mõistlik see ülesanne vanematel võrdselt ära jagada.

Viis peamist põhjust, miks mehed teesklevad öösel magamist:

  1. mees teab, et naine ärkab tema asemel üles;
  2. mees lihtsalt ei viitsi üles tõusta;
  3. mees on liiga väsinud;
  4. mees ei taha jonniva lapsega tegeleda;
  5. mees arvas, et on partneri kord üles tõusta.

Viis peamist ettekäänet, miks mehed keelduvad öösiti üles tõusmast:

  1. mees ütleb, et tal on homme tööpäev;
  2. mees väidab, et tema ärkas üles eelmine kord;
  3. mees ütleb, et laps hüüab ema, mitte isa järgi;
  4. mees lihtsalt teeskleb, et magab;
  5. mees ütleb naisele, et naine saab jonniva lapsega paremini hakkama.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles