Suurimad kingid, mis me saame lastele eluteele kaasa anda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meile meeldib lastele kinke teha, aga mõnikord võib juhtuda, et ka kõige lahedamast, hinnalisemast ja vingemast lelust, elektroonilisest vidinast või uhketest rõivastest jääb väheks. Põhjus peitub selles, et kallid materiaalsed kingitused ei kanna endas sama väärtust, mida mõned teised kingitused - näiteks vastutustunne, ausus, enesehinnang, kaastunne jne.

Üha enam vanemaid mõistab õnneks, kui hinnalised võivad sellised omadused olla. Samuti adume üha rohkem, et vaid meie saame lastele neid asju õpetada. GalTime pani kirja mõned olulised omadused, mida lastel läheb tulevikus tarvis ja mida vanemad peaksid lastes arendama.

1. Oskus täielikult tunda

Inimesed, kes oskavad täielikult tunda ja kogeda, naudivad kogemusi rikkalikumalt ning teadvustavad omale rohkem, milliseid võimalusi pakub homne päev. Elu on täis tõuse ja mõõnu ning lõputuid kogemusi, mis võivad avada meie südame ja mõistuse. 

2. Enesehinnang

Terve enesehinnang annab inimesele avatuse ja tugevuse, mis on aluseks headele otsustele ja ilusale elule. Enamasti pärineb meie enesehinnang vanematelt. Noorukid, kel on madal enesehinnang, võivad koolis teisi kiusata, tarvitada narkootikume või sattuda valesse seltskonda. Hea enesehinnanguga lapsed on vastupidavamad, hoolimata sellest, millised takistused nende teel seisavad. Nad jäävad iseenda vastu ausaks. Enesehinnangut saab lastes arendada kinkides neile oma täieliku tähelepanu ja tundes huvi nende tegemiste vastu. See annab lapsele märku, et ta on oluline.

3. Kaastunne

Kaastundlikud inimesed tunnevad ära, kui kellelegi tehakse ülekohut ja nad võitlevad selle vastu. Kaastundetud lapsed ei hooli oma isiklikest asjadest, neid ei huvita, kuhu nad oma prügi viskavad või kas nad teevad oma sõnadega teistele liiga. Kaastundlik laps suhtleb inimestega, kes hindavad headust ja õiglust. Neid lapsi ümbritsevad mõttekaaslased, kes toovad nende ellu positiivsust. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

4. Tasakaalukus

Vanemate tasakaalukus julgustab lapsi olema produktiivsed ja loomingulised. Vanemate eeskujul muutuvad laste mängud huvitavamaks ja nad naudivad oma tegemisi rohkem, nad eelistavad seiklusi, milles on särtsu.

5. Huumorisoon ja naermine

Kui lapsed oskavad nalja teha, nalju mõista ja naerda, väljendavad nad optimismi, neil on rohkem sõpru ja parem tervis. Lastele tuleks juba noores eas õpetada, kuidas iseenda ja maailma üle naerda. Naermine vähendab stressi ja tugevdab inimeste omavahelist sidet. Naer on võimas vastumürk vaidlustele, valule, haigustele ja tülidele. See parandab suhtlust. 

6. Suhtlemine

Hea suhtlemisoskus laseb meil läbi elu ja karjääri lausa õitsedes kulgeda. Kuna head suhtlejad kuulavad ja räägivad siiralt, arendavad nad sisukaid sõprussidemeid ja suhteid. Tänu heale suhtlemisoskusele on nad enesekindlad ja julgevad oma arvamust avaldada. 

7. Oskus luua küllust

Kui laps oskab elus näha ja luua küllust, siis taipab ta, et elus aitavad edasi liikuda headus ja väärtushinnangud. Elus pole mingeid piiranguid. Need lapsed usuvad, et alati on oodata homset päeva. Limiteeritud mõtlemine kulgeb nende jaoks vastu elu loomulikku rütmi. Ka raskes olukorras suudavad need inimesed seista sirge seljaga ja küsida: mida võiksin sellest olukorrast õppida, et olla homme tugevam? Läbi raske töö ja tugeva iseloomu saab saavutada ka kõige keerulisemaid eesmärke. Maailmas on lõputult valikuid ja võimalusi eduks, lõbuks, rõõmuks ja läheduseks.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

8. Vastutustunne

Inimesed, kel puudub vastutustunne, on elus ohvri rollis. Nad ei suuda ise midagi otsustada ning käituvad abitult ja väetilt. Vastutustundlikud lapsed teevad kodutöid ja ülesandeid, sest nad mõistavad, et nii on lihtsam elu nautida. Vastutustundlikel inimestel on vabadus ja võim oma elu ise juhtida.

9. Oskus teha teadlikke valikuid

Teadlike valikute tegemine võimaldab meil kindlaks teha, kuidas asju teoks teha ja kuidas vältida seda, et meist võiks saada ohver. Selle oskusega lepime mõttega, et me ei saa elus kõike kontrollida, aga me saame kontrollida seda, kuidas kõigele reageerida. Teiste inimeste halb tuju ei pea mind mõjutama. Ma võin võtta vastu otsuste teha puhkepaus ja oma päeva taasalustada.

10. Ausus

Selle oskusega ei pea lapsed kunagi kartlikult üle oma õla vaatama ja mõtlema, kas nad jäävad vahele või mitte. Nende elu on lihtne ja rahulik, sest nad ei pea kunagi üritama meeles pidada, mida kõike on nad kokku valetanud. Neid inimesi austatakse ja imetletakse kõige rohkem. Neid inimesi tahetakse enda kõrvale nii tööl kui eraelus. Ausad inimesed pole kunagi üksi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles