Märgid, mis reedavad, et tegu on odavate kingadega

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manolo Blahniku kingad selle sügise kollektsioonist on krõbeda hinnaga.
Manolo Blahniku kingad selle sügise kollektsioonist on krõbeda hinnaga. Foto: Reuters/ScanPix

Tegelikult pole vaja palju kulutada, et jätta muljet, nagu sa oleksid seda teinud. Ka kallid kingad võivad väga kiiresti kuluda, mistõttu pole nende peale laristamisel erilist mõtetki. Ega kokkuhoid pole koonerdamine!

See aga ei tähenda, et keegi tahaks, et tema jalanõude odavus kohe silma paistaks. Marie Claire selgitab lähemalt, millised tundemärgid on kallimatel ja soodsamatel kingadel.

Platvorm on liiga kõrge. Mida paksem tald, seda odavam king näib. Seda eriti peidetud platvormi puhul, mille puhul meenutab jalats tagantpoolt vaadatuna pigem sõrga kui päris kinga. Õhukese tallaga kingad jätavad seevastu kalli ja peene mulje. Enamasti on need aga väga ebamugavad.

Foto: AP
Foto: AP Foto: Matthew Brown/AP

Need pole parajad. Vale suurusega kingad hakkavad silma. Ebameeldivalt. Peale inetu välimuse mõjutavad need ka kõnnakut. Ükstapuha kui ilusad kingad on – kui need pole sulle parajad, ära osta neid. Võid ju mõelda, et venitad need parajaks või paned vati kinganinna, aga tegelikult raiskad vaid oma raha ja aega.

Neil on liiga palju lisandeid. Kaunistustesse tasub suhtuda ettevaatusega. Ka kallid kingad võivad labased välja näha, kui kaunistustega on liiale mindud. Kui näed mõnd eriti hullu välimusega kingapaari, mis sulle kangesti meeldib, siis mõtle järele, mis on see üks omadus nende kingade juures, mis su tähelepanu köitis ja otsi veebist kingad, millel see omadus olemas on. Statement-kingad näevad ehk letil head välja, aga neid on äärmiselt raske maitsekalt välja kanda. Eelista puhta joone ja klassikalise kujuga kingi. Kui sulle meeldib loomamuster, siis pane tähele, et kingad oleks üleni sama mustri ja tekstuuriga. Kui tahad sära ja sädelust, siis vali pigem metalset tooni kingad.

Stiilsed vasekarva kingad Emma Robertsi jalas. Foto: MAVRIXONLINE.COM
Stiilsed vasekarva kingad Emma Robertsi jalas. Foto: MAVRIXONLINE.COM Foto: mavrixonline.com/Scanpix

Sa ei saa nendega korralikult kõndida. Liiga kõrgetel kontsadel vaarumine pole mitte mingil moel kaunis. Isegi kui oled harjunud sellega, et pahkluud vänderdavad, näeb see tõeliselt inetu välja ja on jalgadele kahjulik. Nii kuluvad ka kingad kiiremini ära, lisaks ebaühtlaselt.

Metalseid lisandeid on liiga palju. Pandlad, trukid ja lukud võivad ka korralike jalanõude välimuse ära rikkuda. Kui tegu on odavama materjaliga, peaks sääraseid lisandeid olema võimalikult vähe. Kui sulle meeldibki pisut tahumatu välimus, siis pea meeles, et metalllisanditeta saapad näevad kallimad välja. Kui sa ikka ei taha neist loobuda, siis eelista jalanõusid, mille metallosad pole väga läikivad.

Need on kulunud. Ümmarguseks kulunud kontsas ja kriimudega kinganinas pole midagi kaunist. Kui sa ise märkad oma kingadel hõõrdumisjälgi, märkavad neid teisedki. Seemisnahalt saab hõõrdumisjäljed välja hambaharjaga nühkides, nahast jalanõusid tasub aeg-ajalt viksida. Terava ninaga kingadesse tuleks seisma jättes toppida vatti. Kui kuskilt hakkab mõni niidike hargnema, kärbi need ära. Kontsapleki kuludes vii jalanõud jalatsiparandusse. Mida varem seda teed, seda parem jääb ka tulemus.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Nendes on liiga palju kunstnahka. Väga raske on leida sellist kunstnahka, mis näeks hea välja ja meenutaks pärisnahka. Eriti pruuni nahka. Mida rohkem materjali jalanõudel on (rihmad, krousid jne), seda odavamad need tunduvad. Kunstnahka võid eelistada madalama sääreosaga saabaste puhul, aga kui tahad põlvini saabastes hea välja näha, siis kogu raha pärisnaha jaoks.

Need on liiga läikivad. Mustad, valged ja nahavärvi lakk-kingad näevad head välja, aga muude värvitoonide puhul kaotavad lakk-kingad väga kiiresti oma esialgse välimuse. Eriti tuleks vältida koobalt-sinist, sügavroosat ja tumepruuni lakk-kinga. Kui tahad erilist värvi jalatseid, siis eelista seemisnahka. Ka kunstseemisnahk näeb päris hea välja ja värv püsib pikalt kena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles