Interaktiivne kaart näitab, millistes riikides on naised ja mehed kõige võrdsemad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maailma majandusfoorum avaldas eelmisel nädalal raporti, mille järgi kuluks kõikidel riikidel veel umbes 81 aastat enne, kui sugudevaheline lõhe kaoks.

Iga-aastane raport analüüsib, kuidas erineb meeste ja naiste tervis, haridus, majanduslik olukord ja poliitika erinevates riikides. Osades riikides on näitajad näiteks naiste hariduse ja majandusliku kaasalöömise osas paremad kui teistes. Aga üks oluline fakt eristab mehi ja naisi kõikides riikides: mitte üheski riigis ei teeni naised nii palju raha kui mehed, kirjutab Mic.com.

Kuidas soolist võrdsust mõõdetakse? Maailma majandusfoorum hakkas riikide arengut jälgima 2006. aastal ning küsitles firmajuhte üle maailma ja uuris töötajate palkade kohta. Kuigi päris ühe mõõdupuuga ei saa soolist ebavõrdsust hinnata, aitab näiteks palgalõhe uurimine jälgida arenenud ja arenevate riikide edusamme.

Raportist selgub, et sugudevaheline ebavõrdsus on üle maailma aeglaselt vähenemas ning naised osalevad üha rohkem näiteks poliitikas ja majanduses. «Sugudevahelist ebavõrdsust on kümne aasta vältel vähendanud näiteks see, et naised osalevad aktiivsemalt poliitikas ja võtavad tööl rohkem sõna,» selgitas raporti autor Saadia Zahidi.

Kümme riiki, kus sugudevaheline ebavõrdsus on kõige väiksem:

  1. Island
  2. Soome
  3. Norra
  4. Rootsi
  5. Taani
  6. Nicaragua
  7. Rwanda
  8. Iirimaa
  9. Filipiinid
  10. Belgia

Eesti on majandusfoorumi raporti järgi 142 riigist 62. kohal.

Libista kursoriga üle kaardi, et näha, mitmendal kohal on mingi riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles