Stilist Janar Juhkov: tänapäeva noored ei oska käituda

Janar Juhkov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janar Juhkov
Janar Juhkov Foto: Viktor Burkivski

Stilist Janar Juhkov kirjutab, et tunneb muret inimsoo tuleviku pärast, sest noored käituvad sageli ebaviisakalt.

Vaadake kasvõi noorte käitumist - koolitundidest puudutakse põhjuseta, vaieldakse vastu täiskasvanutele. Elementaarne viisakas tervitamine on jäänud tagaplaanile.

Tervitamine on ju kui viisaka inimese tunnusjoon. See on inimese esimene kontakt, mis on esmamulje loomisel väga oluline! Samuti näitab lugupidamist teise inimese vastu. Hea oleks, kui sellest ei puuduks ka naeratus, mis puhul on kontakti loomine veelgi kergem.

Meeldetuletuseks: mees peaks tervitama esimesena naist ja noorem vanemat inimest. Kuid noor neiu võiks endast palju vanemat härrat esimesena tervitada, see jätab parema mulje. Kui välimusest pole aru saada, kes noorem, kes vanem, tervitab esimesena viisakam. Peakatte kandmisel peaks mees ka seda kergitama ja siseruumi jõudes üldsegi peast võtma.

Kuid peab meeles pidama, et alati tervitab esimesena, olenemata east ja positsioonist, ruumi või seltskonda siseneja. Näiteks koolis tervitab klassi sisenev õpetaja esimesena oma õpilasi. Ruumi sisenev ülemus tervitab ruumis olevaid alluvaid.

Alatihti unustame, et kätlemisel ulatab naine käe mehele alati esimesena, võõrustaja külalistele, ülemus alluvale, vanem nooremale. Kätlemiseks tuleb kinnas käest võtta, kuid naine võib kinda kätte jätta juhul, kui see on raskesti äravõetav. Noormehed tõusevad püsti, kui nad tervitavad mööduvaid nais- või märksa vanemaid meestuttavaid. Ka noor neiu kergitab end istmelt hulga vanema naisisiku või eaka mehe puhul.

Igapäevases viisakuses on hea, kui kohtleme kõik teisi nagu häid sõpru. Siirus ja sõbralikkus aitavad alati. Noor õpib siis, kui talle antakse head eeskuju ning temaga käitutakse viisakalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles