Tööalased märgid, mis viitavad peagi saabuvale keskeakriisile

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Keegi meist pole immuunne. Ühel päeval ärkad üles ja taipad, et hakkad jõudma oma elu keskpunkti. Paljude jaoks toob see endaga kaasa küsimusi õnne, tervise ja saavutuste kohta ning enamasti ei leita neile küsimustele rahuldust pakkuvaid vastuseid. 

Nõustaja Peter C. Diamond ütles, et keskiga ei peagi olema aeg, mil inimesel on olemas kõik, mida ta hing ihkab. «See on aeg, mil meil on endast kõige rohkem anda,» sõnas Diamond. «Kõige mõistlikum oleks vaadata teadlikult oma praegust olukorda ja seda, milline on su elu. Astu sammuke tagasi ja vaata, mis on sul olemas,» soovitas Diamond Business Insiderile antud intervjuus.

Diamond tõi välja seitse märki, mis võivad viidata sellele, et sind ootab ees keskeakriis.

1. Vankuv enesekindlus

Sa hakkad endalt küsima, mida ja miks sa seda teed. Oled pingutanud selle nimel, et saavutada teiste poolt defineeritud edu, aga su karjäärivalik pole sulle kunagi täit rahuldust pakkunud. Tekib küsimus, kas sinust on üldse kasu.

Nõuanne: defineeri ise enda jaoks edu nii, et sa tunneksid oma väärtust ja seda, et sinust on ettevõttele kasu. Kui oled ettevõtja, on nüüd hea aeg oma firma eesmärgid üle vaadata.

2. Sa pole oma saavutustega rahul

Sa ei arene ega kasva enam, töö ei esita sulle väljakutseid. Oled olnud hea sõdur, käitunud nii, nagu teised on oodanud ja seetõttu oled usaldanud oma saatuse võõrastesse kätesse. Seetõttu pole sa ise oma karjääri aktiivselt juhtinud. Kas sul on praegu see vabadus, mida sa ettevõtjana ihkad?

Nõuanne: analüüsi oma karjäärieesmärke ja ambitsioone. Praegu võib olla õige aeg, et end taasluua läbi uute oskuste omandamise või uute võimaluste leidmise. Firmaomaniku jaoks on nüüd hea aeg õppida käituma kui tõeline juht, mitte usin töömesilane.

3. Oled loobunud kontrollist

Kui oled tippu jõudmise nimel elu eest pingutanud, oled ilmselt unustanud, kes sa tegelikult oled. Ilma hea eeskujuta võid hakata jäljendama teisi inimesi, kes on juhipositsioonidel. Hakkad ennast ohverdama selleks, et paremini teistega kokku sobida.

Nõuanne: ütle selgesõnaliselt välja, milline juht sa tahad olla. Millised on sinu tõekspidamised? Kuidas sa tahad, et teised sind kohtleksid? Kuidas tahad teisi kohelda? Leia ühenduspunkt oma väärtushinnangutega. Kui tunned, et oled jooksnud ummikusse, mine tagasi oma põhiväärtuste juurde, et leida uuesti õige tee.

4. Tunned, et sind on kõrvale jäetud

Sulle tundub, et sa hulbid üksinda, meeskond, ülemused, investorid või juhtkond on su justkui unustanud. Sul võib olla raskusi, et end teiste silmis tähtsaks muuta.

Nõuanne: saa uuesti tuttavaks oma parimate oskustega. Pane kirja oma viis kõige tugevamat omadust ja oma panus ettevõtja või firmajuhina. Inimesed kipuvad unustama või alavääristama oma saavutusi, kuid oma edu üle tuleks kogu aeg rõõmu tunda.

5. Liigud vabakäigul

Sa oled emotsionaalselt halvatud ja su elu ei liigu edasi. See saab alguse siis, kui kaotad silmist sinu enda soovid, sest keskendud alati teistele. Sa tunned iga isikliku otsuse raskust ja sedagi, kuidas need otsused mõjutavad teisi. Frustratsioon muudkui kasvab ja sulle tundub, et sa kaotad järjest tükikesi endast.

Nõuanne: tee kindlaks, mida on sul tarvis, et tunda rahuldust ja saada energiat. Leia füüsiline, loominguline või intellektuaalne väljund, mis on mõeldud vaid sinule ja leia sellega tegelemiseks aega. Mine puhkama, see annab energiat. Ära kontrolli hommikul vara e-kirju, mine hoopis jooksma. Kui juht hoolitseb enda eest, siis saavad sellest kasu ka teda ümbritsevad inimesed.

6. Oled kaotanud sihi

Seda võid kogeda siis, kui suudad entusiastlikult ette kujutada erinevaid karjäärivõimalusi, aga nagu laps kommipoes, ei suuda sa valida välja seda, mis sind kõige rohkem huvitaks. Tulemuseks on see, et valikuvõimaluste kirjusus mõjub sulle kurnavalt. Kuigi see on hea, et sa oskad erinevaid võimalusi näha, mõjub see siiski sulle ja su ümbritsevatele negatiivselt, sest sa räägid rohkem kui tegutsed.

Nõuanne: pane konkreetselt kirja oma karjääri või äri puudutavad kriteeriumid. Mida sa sooviksid teha, kellega ja miks? Kuidas sa seda teeksid?

7. Üha suurenev rahulolematus

Kuigi sul võib olla hea töö või edukas firma, ei tunne sa rahuldust ja see mõjub sulle kurnavalt. Sa oled kogunud kokku pisiasju, mis tähendavad sinu jaoks edu, kuid sa oled unustanud, mis sind tegelikult erutab. Nüüd sa tead, mida sa tahaksid teha, aga sa pole leidnud veel õiget rada. Miski või keegi, võimalik, et su tööandja, hoiab sind tagasi.

Nõuanne: asu oma karjääri juhtima, muidu võib juhtuda, et keegi teine juhib seda sinu eest. Pane selgelt ja tabavalt paika, kuidas muutused mõjuksid nii sulle kui su firmale positiivselt. Tee kindlaks, kas sinu tutvusringkonnas oleks mõnu mentor, kes sind toetaks ja aitaks sul muutusi ellu viia.

Pole tähtsust, kui vana sa oled, ära jäta neid märke tähelepanuta. See on hea aeg, mil oma parimaid omadusi avastada ja kasutada neid ära, et elus edasi liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles