Kuidas saada ideaalne klaasitäis šampanjat?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuidas šampanjat õigesti valada?
Kuidas šampanjat õigesti valada? Foto: SCANPIX

Prantsuse teadlased uurisid, kuidas valada šampanjat klaasi nii, et joogi omadused säiliksid.

Asjatundjate kinnitusel saadakse kõige ideaalsem klaasitäis šampanjat siis, kui joogi valamisel hoitakse klaas viltu, kirjutab BBC.

Viltusesse klaasi tuleb jooki valada aeglaselt. Siis jäävat šampanjas alles selle joogi hõrguks tegevad asjad nagu mullid ja kihisemine.

Uuring kinnitas tegelikult sajanditevanust tõde, mida teavad kõik šampanjasõbrad. Kuid see uuring oli esimene, kus seda teaduslikult tõestati.

Teadlased märkisid ära ka selle, et serveerimisel peab šampanja olema jahutatud õige temperatuurini, et ta maitseomadused paremini esile tuleksid. Ideaalne šampanjatemperatuur on 7 - 10 kraadi.

Samuti tasub šampanjapudel avada vaikselt, sest pauguga avamisel kaob suur osa väärtuslikest mullidest.

Uurija Gérard Liger-Belairi ja ta kolleegide sõnul mängivad kvaliteetse šampanja juures suurt rolli mullid. Mida väiksemad on mullid ja mida rohkem neid on, seda parem maitse ja lõhn on joogil.

Teadlased on juba ammu kahtlustanud, et šampanja õigesti klaasi kallamine mängib joogi kvaliteedi säilitamisel tähtsat rolli.

Teadlased katsetasid kahte erinevat kallamismeetodit. Esimeses katses kallati laual seisvasse klaasi kiiresti keskele. Teisel katsel aga pandi klaas viltu ning šampanjat valati aeglaselt mööda ühte klaasi külge.

Mööda klaasi seina valamisel säilitas jook omadusi paremini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles