Neli valet mahlapaastu kasulikkuse kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mahla joomises pole midagi halba, kuid see ei mõju kehale nii hästi, kui puu- ja juurviljade söömine. Puu- ja juurviljades on rikkalikult vitamiine, mineraale, antioksüdante ja kiudaineid, eriti koores ja viljalihas.

Aga kui inimene tarbib mahlapaastu käigus vaid puu- ja juurviljamahlu – tavaliselt umbes 0,4 liitrit mahla iga paari tunni tagant ja lisaks piiramatu kogus vett – ning hoidub tahkest toidust 3-5 päeva vältel, siis paljude toitumisekspertide hinnangul on see liiga ekstreemne lähenemine, kirjutab Business Insider.

Mahlapaast ei tähenda seda, et inimene tarbib poes müügil olevaid valmismahlu. Mahlapaastu jaoks saab mahlu ise näiteks kannmiksri abil valmistada värskest toorainest. Trendikamad mahlad on need, milles on lehtkapsast, spinatit, rohelist õuna, kurki, sellerit, porgandit, peeti, sidrunit ja ingverit. 

Mahlapaastu reklaamitakse sageli kui võimalust organismi puhastamiseks, mürkainetest vabanemiseks, tasakaalu leidmiseks pärast rämpstoidu söömist ja tervislike eluviisidega alguse tegemiseks. Kuid kõik inimesed pole sugugi nõus sellega, et mahlapaast tagab parema elukvaliteedi.

Dietoloog Joy Dubost ütles, et mahlapaast ja vaid vedelike tarbimine ei ole tervisele kasulik ega turvaline moodus, kuidas kaalu langetada. «Teaduslikult pole tõestatud, et mahlapaastul oleks head lühi- või pikaajalised toimed ning üldiselt pole see tervislik toitumisviis,» selgitas ta.

Dubost tõi eraldi välja neli müüti, mis mahlapaastu kohta levivad, kuid mida ei tasuks uskuda.

1. Inimesed peavad tegema mahlapaastu selleks, et elada tervislikumalt

Keha puhastab end ise, peamiselt neerude, maksa ja seedeelundkonna abil. Need organid viivad kehast välja mürkaineid ja muid kahjulikke aineid, mis ei peaks kehas olema. Kuna organism puhastab end ise, ei pea inimene läbima lisaks veel puhastuskuuri, sõnas Dubost.

2. Puhastuskuur mõjub kehale hästi – see annab energiat ja tervist

Dubosti sõnul pakub mahlapaast inimesele võltsi lootust: inimene usub, et ta teeb oma kehale head, kuigi tegelikult ei mõju mahlapaast kehale sugugi nii hästi. Mahlapaastu esimestel päevadel kasutab keha glükogeeni energia saamiseks. Glükogeeni kasutades tarvitab keha rohkem vedelikku ja see võib kajastuda kaalulanguses. Mahlapaastu kõrvalmõjudeks võivad olla vähene energia, peavalu ja kerge värin, kuna veresuhkru tase on madal. Ajapikku võib paastu tõttu tekkida kõhukinnisus, kuna kehas pole piisavalt kiudaineid.

Dubost hoiatas, et pärast mahlapaastu lõppu on oht, et inimene sööb kõik kaotatud kilod kiirelt tagasi. Kuigi ta mõistab, et paljudele inimestele mõjub puhastuskuur psühholoogiliselt hästi – inimene on motiveeritud ja võib oma eluviisi tervislikumaks muuta , ei soovita ta seda siiski proovida. 

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

3. Mahlapaast on hea viis kaalu langetamiseks

Dubosti sõnul ei tasu pikaajalise kaalulangetuse eesmärgil proovida mahlapaastu. Paastu alguses võib inimene kaalust alla võtta, kuid seda vaid seetõttu, et keha kaotab vedelikku. Lisaks vedelikukaotusele väheneb ka lihasmass ja see on Dubosti hinnangul karm hind ühe paastukuuri eest. Kaalulangetuse puhul ei tasuks jälgida numbrit kaalul, vaid pigem kontrollida kehamassiindeksit ja võrrelda seda lihasmassiga.

Teisisõnu: kaalulangetuse eesmärgiks peaks olema kaotada rasva, mitte lihasmassi. Range dieedikuuri, näiteks mahlapaastu, puhul ei pruugi see nii minna. «Kaalulangetamiseks on palju tervislikumaid viise,» sõnas Dubost.

4. Kuna paljud kuulsused pooldavad mahlapaastu, siis ilmselt soovitaksid seda ka eksperdid

Paastumist on toetanud näiteks Beyoncé, Oprah, Gwyneth Paltrow ja Salma Hayek. Paljud staarid on proovinud mahlapaastu, et kiiresti kaalu langetada, samas kui teised eelistavad paastumist selleks, et parandada oma enesetunnet. Paltrow on väitnud, et kolme nädala pikkune puhastuskuuri tegi tema puhul «imesid». «Ma tunnen, et olen puhas, õnnelik ja palju kergem,» õhkas näitlejanna 2009. aastal antud intervjuus.

Kui inimesed kuulevad neid kiidusõnu ja näevad, et «ilusad inimesed» kõik teevad seda, siis tahavad nad ka ise mahlapaastu proovida. Kuid Dubost rõhutas uuesti, et see pole tegelikult tervislik valik. «Mahlapaast võib anda lühiajalisi tulemusi, kuid pikas perspektiivis pole selles midagi positiivset,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles