Ühe partneri kaalutõus või –langus võib mõjuda suhtele halvasti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suhtes olevad inimesed võivad kinnitada, et armusuhe võib kehakaalule mõjuda kas soodsalt või hävitavalt. Teisisõnu: suhtes olles kiputakse võtma kaalus juurde või kaalust alla. Aga nüüd on selgunud, et kui ühe partneri kehakaal muutub suhte jooksul oluliselt, siis see mõjub kahtlemata ka suhtele.

Teadlased on kindlaks teinud, et see ei pruugi alati nii minna, osad paarid suudavad oma tugevat sidet säilitada ka siis, kui üks partneritest on kaalus juurde või alla võtnud, kuid enamasti tekitab ühe partneri kaalutõus või -langus teises ebakindlust või muid negatiivseid tundeid. Women’s Health Magazine pani kirja mõned nõuanded neile paaridele, kelle suhtes on esinenud kaalutõusu või –langust.

  • Moodustage ühine meeskond

Armastus võib emotsioonidele ja rõivasuurusele olulist mõju osutada. Eksperdid süüdistavad selles asjaolu, et partnerid kipuvad üksteise häid ja halbu harjumusi üle võtma. Kahe maailma ühendamine loob intiimsust, kuid uuringud on näidanud, et samas on see üheks kindlaks põhjuseks, miks õnnelikus suhtes olevad inimesed võtavad kaalus juurde.

Kuigi mõni lisakilo ei pruugi veel tähendada maailma lõppu, ei tasuks partneri halbu harjumusi üle võtta. «Paarisuhtes olevad inimesed peaksid teineteist toetama, mitte aitama üksteisel end mugavalt tunda,» sõnas psühholoog Jenn Berman. Samuti hoiatas Berman, et ohtlik on ka selline olukord, kus üks partneritest sunnib end kaalust alla võtma vaid selleks, et muidu võib kallim ta maha jätta. Kui te mõlemad peaksite oma keha eest paremini hoolt kandma, siis soovitas Berman seada väikseid ühiseid eesmärke: minge 15 minutiks jalutama või jooksma, ärge tellige valmistoitu ja tehke parem koos midagi süüa.

  • Saa oma kehaga sõbraks

Ebaõiglane, kuid tõsi: suhted võivad muutuda väga keeruliseks, kui üks partneritest võtab kaalus juurde, kuid teine ei võta, eriti juhul, kui kaalutõus mõjutab naist. Uuringud on tõestanud näiteks seda, et mees ja naine on mõlemad rahulolevamad, kui naise kehamassiindeks on mehe omast madalam, ka siis, kui naine pole sale. «Saledam naine võib tekitada mehes tunde, et ta on teinud hea valiku,» selgitas psühholoog Benjamin Karney.

Aga mis siis saab, kui naine on kogukam ja mees on kleenuke? Suurus pole ainuke asi, mis määrab suhte õnne, seks ja omavaheline suhtlus loevad ka. Rõivasuurusest ja kehakaalust tähtsam on see, kuidas sa oma kehasse suhtud. Teadlased on kindlaks teinud, et pole tähtis, kas naine on sale või volüümika kehaehitusega, kui tema kehakuvand on negatiivne, siis on teda seksuaalselt raskem rahuldada, sest need naised ei suuda end täielikult lõdvaks lasta.

Sellest tulenevalt on tähtis, et naine suhtuks oma kehasse enesekindlusega. «Iga kord, kui mees teeb sulle komplimendi, täna teda ja korda seda komplimenti oma peas, ka siis, kui sa esialgu ei usu seda,» soovitas psühholoog Jessica O’Reilly.

  • Toeta partneri pingutusi

Ka meestele valmistab kehakaalu kõikumine peavalu. Nad ei pruugi seda tunnistada, kuid mehed muretsevad oma kaalu pärast sama palju kui naised. 27aastane mees näiteks tunnistas, et kui tema võttis suhte jooksul umbes 10 kilo juurde, siis muutus ta ebakindlaks ja hakkas kahtlema, miks peaks keegi tahtma üldse temaga vahekorras olla. Ülekaaluline mees jätab teistele mulje, et ta ei viitsi oma välimuse nimel enam pingutada.

Samas võib vale mulje jätta ka see, kui partner võtab suhte jooksul kaalust alla. Kallim võib muutuda murelikuks, miks mees oma keha eest järsku hoolt kannab ja kas tal on ehk tekkinud mõni uus silmarõõm. See ei pruugi nii olla. Isabeau Miller, kes kaotas populaarse telesaate käigus üle 50 kilo, sõnas, et tema jäi ka pärast suurt kaalukaotust oma partneri kõrvale ega plaani seda suhet lõpetada. «Ma tundsin end seksikamana, seega me saime koos rohkem intiimselt aega veeta,» ütles Miller. «Ma olin avatud uutele kogemustele, käisin koos temaga reisimas ja matkamas.»

Selle asemel, et kallima kaalulanguse või –tõusu pärast muret tunda ja arvata, et see viib teid lahku, ürita teda toetada. Kui sina muudaksid oma välimust ja näeksid vaeva kaalulangetuse kallal, siis tahaksid, et tema sind ka ju toetaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles