Kümme asja, mida ei tohiks pärast kaalutõusu teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Astud kaalule ja märkad, et oled mõned kilod juurde võtnud. Aga mis siis? Kõigil juhtub. Meid ümbritsev infoväli on sageli täis lugusid sellest, et lisakilodest tuleb nüüd ja kohe vabaneda, aga tegelikult pole asi üldse nii hull.

Women’s Health Magazine’i toitumisnõustajad koostasid nimekirja asjadest, mida ei tasuks teha siis, kui oled mõned kilod juurde võtnud.

  • Ära jäta söögikordi vahele

Söögikordade vältimine ei aita pikas perspektiivis kaalust alla võtta. Uuringud on näidanud, et iga paari tunni tagant söömine aitab reguleerida veresuhkru taset ja aitab ennetada seda, et langetad halbu otsuseid. Planeeri toidukordi ette ja söö iga paari tunni tagant. Etteplaneeritud snäkid ja toidukorrad teevad kehale head ja aitavad vältida seda, et lähed toiduga liiale.

  • Ära karista end vaimselt

Kehakaalu ei vähenda see, kui jõllitad end tigedalt peeglist või nimetad end paksuks, selline strateegia töötab pigem sinu vastu. Teadlased on kindlaks teinud, et inimesed, kes on enese suhtes kaastundlikud, suudavad oma käitumist tõenäolisemalt muuta. Enese vastu karmi hoiaku võtmine tekitab vaid negatiivseid tundeid ja asi võib lõppeda emotsionaalse söömisega. Lepi oma praeguse kaalutõusuga ja keskendu positiivsetele muutustele, mida oled saavutanud.

  • Ära kuluta suuri summasid uutele rõivastele

Kaalulangetus võib olla pikk protsess, seega ära eelda, et su vanad teksased lähevad sulle kohe uuesti jalga. Senikaua aga otsi võimalikult soodsaid viise, kuidas rõivaid osta. Kuna kaalutõus on ajutine nähtus, ära osta omale kalleid rõivaid, mis su praeguse kehakujuga sobiks. Muretse omale mõned rõivaesemed, mis näevad su seljas head välja ja pea meeles, et parem enesetunne aitab sul valida ka tervislikumaid toite.

  • Ära käi end pidevalt kaalumas

Tervisliku kaalulangetuse saladus peitub selles, et pead olema järjepidev ja kannatlik, toituma õigesti ja tegema trenni, magama piisavalt ja hoidma stressi kontrolli all. Inimene ei tohiks nädalas kaotada üle 0,9 kilo, kuigi kaalulangetus sõltub tegelikult igast inimesest ja tema kehatüübist. Pea meeles, et kehakaalu mõjutab ka see, kui palju hoiab su keha vedelikke kinni, millisel ajal sa end kaalud (hommikul või õhtul) ja millises seisus on su hormoonide tase. Ürita end kaaluda korra nädalas ja tee seda hommikul. Sel viisil keskendud pigem protsessile kui kaalunumbrile.

  • Ära pinguta trenniga üle

Alusta treeninguga aeglaselt ja järjekindlalt. Ära ole liiga ambitsioonikas, muidu võib kogu plaan nurjuda. Ole realistlik. Pea meeles, et trenniga liialdamine võib viia ka ülesöömiseni, mille tõttu võid lõpuks hoopis kaalus juurde võtta.

  • Ära jäta trenni vahele

Arvad, et oled kaalus juurde võtnud, sest su lihasmass on suurenenud? Enne, kui otsustad trenni vahele jätta, mõtle hoolikalt järgi. Mõned naised kardavad, et jõutreening võib anda neile suured ja mehised lihased, aga tõenäoliselt seda siiski ei juhtu. Lihaseid ei tasu karta, lõpuks aitavad need su kaalukaotusele hoopis kaasa.

  • Ära proovi kiirdieete

Dieetide suurim probleem on see, et need on ajutised. Sa ju ei taha, et lemmikteksased sulle ajutiselt jalga mahuks, vaid et kaalulangetus oleks pigem pikaajaline. Dieedid avaldavad tavaliselt saladuse, kuidas kiiresti lisakilodest vabaneda, aga selleks, et neid kilosid eemale hoida, ei tasuks dieedile loota. Pärast dieedi lõppu võivad lisakilod tagasi tulla ja sageli juhtub see väga kiiresti. Soovitud kehakaalu hoidmiseks tuleks toituda õigesti, vältida töödeldud toite, tarbida kasulikke rasvu, toitainerikkaid süsivesikuid ja valke.

  • Ära ignoreeri isusid

Kui oskad oma keha kuulata ja saad aru, millal keha vajab toitu ja millal vedelikku, siis saad vältida ülesöömist. See ei juhtu üle öö, aga seda on võimalik õppida. Süüa tuleks siis, kui sul on kerge nälg ja lõpetada söömine siis, kui kõht on peaaegu täis.

  • Ära keskendu sellele, mida sa ei tohi süüa

Milleks raisata energiat sellele, mida sa süüa ei tohi? Pigem keskendu neile imelistele asjadele, mida sa tohid süüa. Sel viisil oled õnnelikum ja kaalulangetus ei tundu olevat niivõrd suur piin.

  • Ära anna alla ega lepi kaalutõusuga

Sea omale väikseid ja realistlikke eesmärke. Kui mõistad, et suudad väikeseid eesmärke ellu viia, siis oled rohkem motiveeritud. Ole järjekindel. Ole positiivne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles