Kuidas värvid meid mõjutavad?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud inimesed pelgavad värve, aga värvid ongi elu ise. Looduses on kõik erksavärviline, siin pole midagi tagasihoidlikku – kollane, roheline, sinine, punane... ja just need värvid toovad ka meie eluruumidesse suurima muutuse, kirjutab ajakiri Sensa.

Roheline

Roheline vastab ida- ja kagusuunale ja selle elemendiks on heaolu loov puu. See värv tekitab värskustunde ja sümboliseerib uue eluringi algust, kevadet, virgumist, viljakust, jõudu, muutusi ja uut algust. See on väga hea värv taastumiseks, hea tuju taastamiseks ja eriti soovitatakse seda inimestele, kes on kaotanud lootuse.

Sinine

Sinine kuulub kokku põhjakaare ja vee-elemendiga ning juhib meie karjääri. See värv sobib kõikjale, kus me soovime rahu ja vaikust. Sinine värv alandab vererõhku, rahustab südamelööke ja teaduslikult on tõestatud ka selle mõju kehakeemiale.

Kollane

Feng shui järgi on kollane kõige olulisem värv, mida seostatakse kahe ilmakaarega: edelaga, mis valitseb naise, naiselikkuse ja abielu üle, ning kirdega, mille alla kuuluvad vaimne edenemine ja intelligentsus. Kollane värv valitseb kodu keset, selle elemendiks on maa ja see värv sümboliseerib võimu, jõudu ja soojust. Kollane aitab leida maandust ja luua kindlustunnet. Kollase alla kuuluvaks loetakse siin kõiki toone vaniljekarva kreemikast kuni pruunini.

Punane

Punane seostub lõunakaare, kuulsuse ja mainega ning tuleelemendiga. Igaüks ei olegi valmis haldama puhast punast, kuid kuna punane on esindatud ka oranžis, roosas, aprikoositoonis ja teistes sarnastes värvides, siis leiab igaüks siit enesele kindlasti mõne sobiva varjundi. Punane värv tähistab aktiivsust, dünaamilisust, võitluslikkust ja see värv tasuks kasutusele võtta siis, kui tunneme, et vajame innustamist, kipume laisaks muutma või tahame, et meil oleks rohkem elujõudu.

Valge

Valge seostub läänekaare ja laste, õnne ning loomingulisusega, samuti seostatakse seda loodekaare, meeste ja sõpradega. Valge värvi elemendiks on metall ja valges peituvad värskus ja puhtus ning seda soovitatakse kasutada siis, kui vajame selgust. Valge värvi üleküllus kodus muudab selle steriilseks ja külmaks. Valge värvi alla kuuluvad ka hall, hõbedane ja kuldne.

Ühest toast teise

Kuigi kindlasse ruumi värvide sobitamine sõltub paljudest asjaoludest, sealhulgas neid valitsevast elemendist ning sellest, mida soovitakse ruumis teha, on siiski ka hulk soovitusi värvidest, mida kindlasti ei tasuks kasutada näiteks köögis, vannitoas või magamistoas.

Vannituba – kuna vannitoa valitsevaks elemendiks on vesi, ei tohiks vannitoa põhitoon mitte kunagi olla punane, sest see värv on vee-elemendiga vastuolus. Kõige sobivam värv on sinine või siis ka vannitoa paigutusega kooskõlas oleva ilmakaare toon. Kui vannituba asub kodu lõunaküljes, tuleks värvitooniks valida konflikti tasakaalustav värv.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Köök – parimad värvid on kollane ja roheline. Kollane värv sümboliseerib maad, mis meid toidab, ja roheline on külluse värv. Köök võib olla ka punane, sest see sümboliseerib tuld, mida enamasti kasutatakse toidu valmistamisel. Kuna tänapäevases köögis on esindatud ka vesi, siis tasuks kaht vastandit lepitada rohelisega. Paljud moodsad köögid on puidutoonides, mis on samuti hea valik, kuna puu tasandab vee ja tule konflikti ning ühtlasi toidab tuld.

Sinist värvi tasuks köögis pigem vältida – kuigi esmapilgul põnev ja Vahemerelist meeleolu loov, hakkab sinine köök pikapeale söögitegu häirima. Valge köök näib esmapilgul küll puhas ja klantsiv, kuid pikapeale muutub see siiski steriilseks ja elutuks. Kui sinu köök on hetkel juhtumisi ebasobivates toonides, siis lisa sellesse sobivamate värvidega detaile. Värvi üle mõni sein või kasuta vajalikus toonis tasse-taldrikuid.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Elutuba – see ruum on paslik paljudele värvitoonidele, kuid parim oleks kollane, mis tekitab ühtekuuluvustunde ning soosib vestlusi ja suhtlemist. Elutoa puhul tasuks erilist tähelepanu osutada isiklikele värvieelistustele ja järgida sisetunnet eri ilmakaartes asuvate seinte võõpamisel just enesele õigena tunduvas toonis.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Magamistuba – väga hea värv on sinine, mis soosib lõõgastumist, rahunemist ja und. Siiski ei sobi sinine igale inimesele ja igasse magamistuppa, seega ei tasu seda reeglit väga jõuliselt peale suruda.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Värvidest ja feng shuist saab pikemalt lugeda detsembrikuu Sensast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles