Puti-Leida elu nagu muinasjutt

Verni Leivak
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rõõmsameelne: Puti talu perenaine Leida Merelo on siin elanud juba üle 70 aasta. Paljudest omaealistest eristub ta kiire mõttelennu ja tempoka jutuga, aga mis peamine - temas puudub kibestumine ja tigedus.
Rõõmsameelne: Puti talu perenaine Leida Merelo on siin elanud juba üle 70 aasta. Paljudest omaealistest eristub ta kiire mõttelennu ja tempoka jutuga, aga mis peamine - temas puudub kibestumine ja tigedus. Foto: Mihkel Maripuu

Pärnumaa Seliste küla aukodanik Leida Merelo ehk Puti-Leida on krapsakas naine, kes hiljuti 90. sünnipäeva tähistas ning nüüd 90. jõuluõhtut ootab. Arter käis tema pool elu üle mõtteid mõlgutamas ja jõulusaia küpsetamas.

Puti-Hindreku talus 71. aastat perenaise ametit pidav Leida Merelo on tähtsate külaliste saabumiseks rahvariided selga pannud. Soojaks köetud tuba ilmestab avatud uksega ahi, milles söed kuumavad ja saiapanni ootavad. Peagi võtabki Leida sealt välja mõnusa pruuni kooriku ja kuldkollase sisuga jõulusaia, mis viib vaat et keele alla. Aga enne sööme ikka sealiha, kapsast ja kartulit, nagu eestlastel kombeks.

Iial ei arvaks, et Leida juba 90 on – nii krapsakat, rõõmsameelset ja lobeda jutuga vanainimest annab otsida. Kindlasti on üheks põhjuseks maarohutee ja aaloelehe tükk, mida Leida iga päev tarvitab, teiseks aga see, et ei leidu vist maatööd, mida Leida teinud poleks. Lisaks veel eluterve ellusuhtumine, millest puudub kadedus ja viha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles