Lugeja kirjutab: seitse sammu rahaasjade kontrolli alla saamiseks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Postimehe naisteportaali lugeja soovitab juba kohe oma rahaasjad kriitilise pilguga üle vaadata, mitte oodata sellega uue aasta alguseni. Selleks jagab ta teistele lugejatele häid nõuandeid. 

Mis täna tehtud, see homme hooleta, nii et alusta kohe ja oled juba garanteerinud ladusama uue aasta alguse.

Võid kasutada abivahendina Excelit või muud sarnast programmi. Mõnele sobib pliiats ja paber paremini. Varu endale kannatust ja luba, et oled aus.

1. Sissetulekute ülevaatamine ei nõua tavaliselt palju aega. Kui sul on kindel kuupalk, siis pane endale lihtsalt kirja number, mis igas kuus su pangakontole laekub, et see oleks sul silmade ees.

Kui sinu sissetulekud on ebastabiilsemad, siis oleks mõistlik neist sotti saada. Kui palju sinu kuu keskmine sissetulek on? Kui pikk on pikim periood, mil sa raha ei saa? Kas sa oled kontrollinud, et sulle makstavad tasud on õigesti arvutatud?

2. Väljaminekud võib laias laastus jagada kaheks - need, mida sa kohe praegu muuta ei saa ja need, mis alluvad kergemalt sinu kontrollile.

Esimeste alla pane kirja kõik väljaminekud, mis sul kindlasti perioodiliselt teha tuleb: üür, kindlustused, transpordikulud, laen jne.

Teise kategooriasse jäta toit, trennid, lõbustused.

3. Ilmselt oled nüüdseks aru saanud, et igakuistest väljaminekutest moodustab masendavalt suure osa kulu, mida sa justkui ei saagi kontrollida. Siiski - mõtle iga kulu peale eraldi ja kaalu, kas saaksid midagi muuta.

Pea meele, et sul tuleb vahet teha sellel, kas saab muuta või kas sa tahad muuta.

Kas sa oled vaadanud üle oma laenulepingu intressi? Ehk on seda võimalik pangaga läbi rääkida?

Krediitkaardi intress - võib-olla saaksid mujalt soodsamalt? Mõtle ka sellele, mille jaoks sa krediitkaarti kasutad. Kas need kulutused on ikka sellised, kus oleks mõistlik lisaks intressi maksta?

Kui rendid korterit, siis kas saaksid hakkama väiksema pinnaga ja säästaksid seega üüriraha?

Millist transporti kasutad? Kas sul on alternatiive?

Jne, jne.

Teises kategoorias tasuks kindlasti kaaluda seda, kui palju maksab väljas söömine ja kui palju ise toidu valmistamine. Kui palju sa kulutad kohvikutes või kaasavõetava joogi peale? Kui sa need summad kokku lööd, siis kas sa ikkagi leiad, et see kulutus pakub sulle selles väärtuses rõõmu?

Kui suitsetad, siis kas suudaksid äkki maha jätta? See võib olla märkimisväärne rahaline kulu.

Ajakirjad, mis sa impulsiivselt ostad. Pudelivesi. Kas see kõik tasub ennast ära ja mis veel tähtsam - kas see tegelikult mahub su eelarvesse?

4. Nüüd tasuks mõelda ka sellele, kui kindel on su tulevik. Kas sul on olemas vajalikud kindlustused? See võib tunduda lisakuluna, kuid tegelikult võib see sind suurtest probleemidest päästa. On sul olemas kehtiv tervise-, kodu-, auto- ja vajadusel reisikindlustus? Kui sul on ülalpeetavaid, siis kas sul on olemas õnnetusjuhtumikindlustus?

5. Kontrolli üle, kas sul on makstud selle aasta maamaks ja ega sul juhuslikult muud maksuvõlga ole. Seda kõike näed maksuameti kodulehelt, kui sisestad oma isikukoodi.

6. Vaata üle oma pangaväljavõtted. Kontrolli, et seal poleks väljaminekuid, mis on ekslikult sinu kontolt maha võetud. Siit saad ilmselt ka hea ülevaate sellest, kuhu su raha läheb.

Millegipärast on meil kombeks arvata, et raha kulutada on lõbus ja eelarve tegemine on midagi tüütut ja mõttetut. Kui oled vähegi nurisenud, et raha on vähe, peaksid kindlasti oma rahaasjad üle vaatama. Ja isegi kui sa ei kurda, siis poleks paha teada, kuhu sa oma raha paned ja millised oleksid alternatiivid.

Kas kasutad kauplustes kliendikaarti? Sääst võib tunduda pigem väike, kuid aasta peale annab iga väike võit kena summa kokku. Toidupoes käime ju väga sageli.

Kui sul jääb raha üle, siis ehk saaksid hoopis investeerida? Mina isiklikult soovitaksin sellega konservatiivne olla (kui säästud just nii suured pole, et võid endale kaotusi lubada).

7. Tasuks kaaluda ka sissetulekute suurenemise võimalusi. Palgatõus? Kes ei küsi, see ei saa... Uus töö, lisatöö? Ära välista võimalusi enne, kui oled nende peale vähemalt mõelnud. Rohkem ettevõtlikkust!

Kunagi pole liiga hilja täiskasvanuks saada ja oma rahaasjad kontrolli alla saada. See on, muide, täiesti suurepärane tunne!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles