Kui rasedusaegne iiveldus ei lakka, võib olla põhjust muretsemiseks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedusaegne iiveldus.
Rasedusaegne iiveldus. Foto: SCANPIX

Mõnele naisele on rasedusaegsed iiveldushood ekstreemsed – iiveldustunne ning oksendamine võivad viia selleni, et naine ei omasta enam piisavalt toitaineid ning vedelikku. 

Kui mõõdukas iiveldus raseduse ajal on normaalne, siis Hyperemesis Gravidarum on seisund, mis võib mõnedel juhtudel põhjustada vedelikupuudust, ainevahetushäireid ja kaalulangust, pärssida loote arengut ning suurendada muude komplikatsioonide hulgas ka enneaegse sünnituse ohtu. Kuigi kõik naised ei koge kõige rängemaid vaevusi ja komplikatsioone, vajavad kõik HG all kannatavad naised ravi ning tuge, kirjutab Emmede Klubi.

HG-d iseloomustatakse kui rasedusega kaasnevat raskekujulist iiveldust ning oksendamist, mis viib kaalulanguse ning ainevahetushäiretega. Selles seisundis naised kannatavad toitaine- ja vedelikupuuduse käes ning võivad kaotada 5-10 protsenti raseduseelsest kehakaalust. Rasketel juhtudel võib vaja minna haiglaravi. Hyperemesis Gravidarum on tõsiselt teovõimetuks tegev seisund, mis segab normaalset igapäevast rutiini. Üldiselt algab see raseduse väga varajases staadiumis ning jätkub 21. rasedusnädalani või kauem.

Pea pooled naised kogevad raseduse ajal iiveldust ja oksendamist, mis laheneb ilma meditsiinilise sekkumiseta juba esimese trimestri lõpuks. Kuigi see võib olla raske ja väsitav, ei ole see nii tõsine seisund nagu HG. Hariliku rasedusaegse iiveldusega võib kaasneda aeg-ajalt oksendamine, kuid see ei põhjusta enamasti suurt kaalulangust või naise võimet päeva jooksul piisavalt süüa ja juua. Kuigi ka hariliku iivelduse ajal oksendamine on tavaline, on selle puhul siiski abi muutustest elustiilis ja igapäevamenüüs.

HG all kannatavad naised võivad kaalus kuni kümme kilo alla võtta, ei ole võimelised piisavalt sööma ega jooma, et säilitada kasvõi minimaalselt vedelikku ning kannatavad pideva iivelduse ning ohjeldamatu oksendamise käes (teinekord võivad nad oksendada ka verd või sappi). Tavalistest rasedatele soovitatud muudatustest toitumises (neutraalsed toidud, pidevalt väikestes kogustes söömine, tühja kõhu vältimine jne.) ei ole mingisugust abi ning Hyperemesis Gravidarumi korral on naised enamasti ka töövõimetud ning vajavad tihti ka abi, et iseenda eest hoolitsemisega igapäevaselt toime tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles