Mida teha, kui sind kimbutab talvemasendus?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt olete kuulnud kevadväsimusest ja sügismasendusest, aga tuleb välja, et leidub neidki, kes lumises talvemöllus tunnevad end kurvana. Miks kipub meeleolu talvel langema?

Meeleolu võib talvel olla kurb seetõttu, et loomulikku valgust on suhteliselt vähe. Meie keha vajab aga teatud koguses ja teatud intensiivsusega valgust, et toota D-vitamiini, reguleerida hormoone ja sünkroniseerida meie igapäevaseid kehalisi tegevusi (kõndimine, magamine, söömine jne). Kehal aitab normaalselt funktsioneerida just loomulik valgus, mida talvekuudel on kahjuks vähe, kirjutab Female First.

Ilma loomuliku valguseta satub keha segadusse, hormoonid on tasakaalust väljas ja see mõjutab meie meeleolu. Meeleolu võib muutuda kurvaks, tusaseks või lausa depressiivseks. 

Millised asjad võivad aidata talvemasendusega võidelda? Järgnevalt on välja toodud kümme asja, mida inimesed on erinevates küsitlustes maininud.

  1. Muusika kuulamine;
  2. värskes õhus jalutamine;
  3. kallistamine;
  4. sõpradega kohtumine;
  5. kallimaga kahekesi aja veetmine;
  6. lemmiktelesaadete vaatamine;
  7. tee joomine;
  8. alkohoolsete jookide tarbimine;
  9. lohutust pakkuv toit;
  10. telefonikõne või sõnum sõbralt.

Miks võib näiteks kallistamine masendust vähendada? Kallistamine mõjub üldiselt hästi, kuna naha puudutamine stimuleerib aju tootma heatujukemikaali serotoniini, mis omakorda muudab meeleolu paremaks. 

Kui sul pole parajasti tahtmist sõpradega suhelda ja eelistaksid üksi olla, siis tee üks jalutuskäik värskes õhus. Värske õhk toob ajju rohkem hapnikku, muutes meid tähelepanelikumaks ja erksamaks ning ühtlasi parandades ka keskendumisvõimet. Värskes õhus viibides suureneb ka tõenäosus, et keha saab rohkem looduslikku valgust, mis on talvisel perioodil äärmiselt oluline.

Kuigi lohutust pakkuv toit võib meeleolu ajutiselt tõsta, järgneb sellele reeglina kiire langus, seega on tähtis, et valiksid «lohutustoitu» hoolikalt. Näiteks hommikul pudru söömine annab piisavalt energiat, et lõunani vastu pidada. Lõunaks võiks süüa midagi, milles on kartulit, makarone või saia, kuna need sisaldavad süsivesikuid ja aitavad õhtuni vastu pidada. Kui pärastlõunal tekib tahtmine midagi hamba alla pista, võta tükike šokolaadi, mis annab kehale energiat. Oluline on aga see, et ühegi toiduga ei tohi liiale minna. 

Alkohoolsete jookide tarbimist võiks samuti piirata. Need võivad küll närvisüsteemi aeglustada ja meeleolu veidike parandada, kuid kui alkoholi mõju hakkab kaduma, siis järgneb halb enesetunne ja talvemasendus võib olla hullem kui enne. 

Kui oled paarisuhtes, siis on kõige mõnusam talvemasendust leevendada koos kallimaga olles. Kahekesi koos olemine on kui «liim», mis seob partnerid kokku, nad saavad jagada oma salajasi mõtteid ja muresid. Teineteise puudutamine (käesthoidmine, silitamine, kallistamine, masseerimine, suudlemine) tugevdab partnerite füüsilist sidet, kuna ajus vallandub heatujukemikaal, mis mõjutab meid ka siis, kui oleme värskelt armunud.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles