Söögikoht: talveromantika Toompea nõlval

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanas majas uus elu: Kuldmoka söögisaal.
Vanas majas uus elu: Kuldmoka söögisaal. Foto: Kuldmokk

Nüüd ei saa ainult Kalamaja järjepanu avatavate restoranidega hoobelda. Hirvepargi servas on end sisse seadnud söögikohtade kolmik, kus meelepärast kolmele maitsestiilile.

Ilmselt tuleks pärast pühi kõhule puhkust anda. Aga ei – Toompea nõlv oma uute söögikohtade oaasiga on kui kutsuv tuluke. No ja pealegi on pühade ajal kodus vaaritatud rohkem kui küll, aitab!

Kõigepealt tuli sinnakanti, pargi serva tilluke Gusto, mis pakub endiselt imehäid maitseid ja armsat olemist – tuledesäraga meelitab pühadejärgsel pühapäeva õhtul seegi. Kohe seal kõrval on end aga rõngjalt sisse seadnud uustulnukad: pubi Pööbel, hot dog’i kohvik Hotokas ja restoran Kuldmokk. Koos õuepealse ehteis kuuse ja valge lumevaibaga kõlab see vaatepilt kokku justkui Bullerby laste lood või pildike mõnest talvemuinasjutust.

Võtame Kuldmoka, vana puidust teenijatemaja, kus aknast sisse piiludes paistab veel mõni vaba laud ja pakutakse Vahemere eri kallaste vaimus restoranitoitu. Midagi Euroopast, Lähis-Idast, Aafrikast.

Vastuvõtt on väikeses söögitoas ühtaegu soe ja galantne – pererahvas, hoidke neid noormehi nagu oma silmateri! – ja et külalised pettuma ei peaks, hoiatatakse kohe, et grillitud huntahven ja sparglilisand on menüüst otsas. Ilmselgelt on sööjad verivorstile ja sealihale vaheldust otsinud… Veinivalik on isikupärasem kui mujal – tellida saab näiteks Portugali ja Kreeka veine, tulemas on Liibanoni omad.

Sissejuhatuseks maitseme suitsust kõrvitsasuppi kardemoni, kõrvitsaseemnete ja kreeka jogurtiga (5,50 eurot) ning vasikaliha tartari värske vürtsika ketšupi ja pošeeritud munakollasega (11 eurot). Neist esimene on mõnusalt suitsuse noodiga, vürtse lisatud just parasjagu, jogurtikuul annab mahe-hapukat täiendust. Väikesed vasikaliha kuubikud on aga laagerdunud muredaks ja sinepine kaste lisab suutäiele omapärast särtsu – tõesti, sellist teist Tallinnast ei leia. Et pühad ikka tõesti ei lõpeks, tellime veel aeglaselt küpsetatud seakõhu viigimarjakastmes (8,50 eurot), kus ekstramahlane ja pehme liha saab eksootilise varjundi just viigimarjadest. Pardirind viinamarjade, aniisi ja lilla kartuli püreega (15 eurot) näitab samuti head kokakätt, hiilates krõbeda pealispinna ja pehme sisuga. Kaste ja kuum viinamarjamagus on juurde kui loodud, aniis aga nii osavalt mängima pandud ja peidetud, et allakirjutanu aniisihirm osutub asjatuks.

Ja muidugi, kohapeal küpsetatud poorne värske sai on nii hea, et üksnes seda oliiviõlisse ja palsamiäädikasse kastes võiks kõhu täis süüa.

Menüüst

Aurutatud sinimerekarbid vahemereliste ürtide ja tomatiga 9 eurot

Tallekoot suitsutatud paprika, mündi ja loorberiga 18 eurot

Tiramisu šokolaadipomm kuuma šokolaadikastmega 5 eurot

Brantši menüüst:

Kuldmoka tervitus – naturaalne apelsinimahl ja prosecco 4 eurot

Munad Benedicti moodi röstsaia, külmsuitsulõhe ja Hollandi kastmega 8 eurot

Sitsiilia kuum šokolaad kaneeliga 3 eurot

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles