Kuhjaga nõuandeid, kuidas oma emakakaela tervist hoida

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoia oma naiselikku tervist.
Hoia oma naiselikku tervist. Foto: SCANPIX

Igal aastal sureb Eestis emakakaelavähki ligi 70 naist, mida on neli korda rohkem kui mujal Euroopas. Emakakaelavähi sagedasemaks põhjustajaks peetakse inimese papilloomiviirust (HPV), mis levib sugulisel teel.

HPV on see ülinakkav ning sel on üle 100 tüübi, millest 14 tüüpi on kõrge riskiga, kirjutab The HERS Foundation. HPV levib eelkõige sugulisel teel. Naistel tasub lasta end viiruse vastu vaktsineerida ning lisaks käia regulaarselt kontrollis, et PAP-testi abil avastada muudatused emakakaelal võimalikult varakult.

Kui naine nakatub HPV teatud tüüpidega ja organism viirusest võitu ei saa, võivad emakakaela epiteelrakkude kasvus tekkida muutused. Kui muutusi ei avastata ega ravita õigeaegselt, võivad need edasi areneda vähieelseks seisundiks ja seejärel muutuda kasvajaks.

Kerged muutused emakakaelal võivad ka taanduda, kui organism saab viirusest omal käel jagu. Elustiilimuudatused ei garanteeri, et HPV kandja pääseks haigestumisest, kuid neist võib olla suur abi. Lisaks tasub neid muudatusi kaaluda kõigil, kel on rakumuudatused emakakaelal kord juba avastatud ning neil, kes on saanud ravi ning soovivad välistada varasemate probleemide kordumist.

Alternet.org pakub välja mitu moodust, kuidas oma immuunsüsteemi tugevdada, et emakakaela tervist hoida. Mõnele võivad tunduda need muudatused väga radikaalsed, kui varasem elustiil on olnud pigem ebatervislik.

Toitumine

1. Linus Paulingi Instituudi uuring näitas, et ristõieliste köögiviljade söömine võib kaasa aidata vähieelse seisundi taandumisele. Nende alla kuuluvad näiteks lehtkapsas, sinepilehed, mädarõigas, vesikress, naeris, kapsas, brokoli ja lillkapsas.

2. A-vitamiiniks muutunud beeta-karoteen toetab keha HPV seljatamisel. Eriti oluline on vaadata, et beeta-karoteeni puudust poleks ravijärgsel taastumisperioodil, sest see võib aeglustada paranemisprotsessi. Beeta-karoteeni on rikkalikult näiteks porgandis, kabatšokis, tomatis, kõrvitsas, maguskartulis ja lehtsalatis.

3. Foolhape on eriti kasulik siis, kui muutused emakakaela rakkudes on kerged ehk tegu on madala astme emakakaela düsplaasiaga (CIN 1). Foolhapet leidub näiteks kaunviljades, sparglis, munades, apelsinides, maasikates ja ka foolhappega rikastatud teraviljatoodetes.

4. Teada-tuntud immuunsüsteemi tugevdaja C-vitamiin toetab hästi organismi HPV-st jagu saamisel. C-vitamiini saad kergesti kollasest ja punasest paprikast, lehtkapsast, kiivist, brokolist, marjadest, apelsinist, ubadest ja papaiast.

5. Kuna antioksüdandid võitlevad vabade radikaalidega, on väga oluline süüa toitusid, kus on palju antioksüdante. Neid saab näiteks paljudest marjasortidest, rohelisest teest, virsikutest, spinatist ja artišokist.

Toiduvalikul tasub alati eelistada GMO-vabu mahevilju.

Kuna östrogeen mängib HPV püsivuses suurt rolli, tasub hoiduda toitudest, kust võib seda leida. Östrogeensed ja fütoöstrogeensed toidud on sojaoad, linaseemned, päevalilleseemned, tofu, tavapäraselt kasvatatud liha ja piimatooted. See ei tähenda, et liha söömine oleks välistatud, kuid tasub valida maheliha, mille kasvatmisel pole kasutatud hormoone.

Keskkond ja elustiil

Arvestades seda, et iga inimene on erinev, järgi toitumisel eelkõige seda, mis sulle endale kõige paremini sobib ja küsi lisaks nõu oma arstilt. Peale tervisliku toitumise tuleks ka tervist kahjustavatest pahedest loobuda, et anda oma immuunsüsteemile võimalus tugevamaks saada.

  • Jäta suitsetamine maha.
  • Vähenda (või väldi täielikult) alkoholi joomist.
  • Piira või väldi kohvi tarbimist. Asenda see näiteks rohelise teega!
  • Tee regulaarselt trenni.
  • Proovi lõõgastavat joogat või mediteerimist. Vähenda oma elus stressi.
  • Väldi majapidamises kemikaalide ja tugevate puhastusvahendite kasutamist.
  • Maga igal ööl kaheksa tundi. Ka uinakutes pole midagi halba!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles