Uus trend: paastu ajal söe joomine

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süsi
Süsi Foto: SCANPIX

Sütt saab juua? Jah, saab küll. Kuigi toitumisnõustajad räägivad palju mahlapaastude mõttetusest, on need jätkuvalt populaarsed. Veelgi enam, joogitootjad on avastanud uue mooduse, kuidas mahlapaastude trendi pealt head kasumit teenida.

Ameerikas on popiks muutunud söejookide joomine. Suured mahlatootjad nagu Project Juice, Juice Generation ja LuliTonix on välja tulnud söejookidega, mis on väidetavad paastumise uus imevahend, edastab Fox News.

Mis see on?

Söejooke tehakse aktiveeritud söest. Aktiivsüsi koosneb väga poorsest süsinikust ja poorid imavad endasse mürkaineid.

Tavaliselt kasutatakse aktiivsütt teadupärast kõhutõbede korral organismi sattunud mürkainete väljutamiseks, et vältida nende seedimist. Nüüd on aga levinud söejookide joomine ka muul moel tervise hoidmiseks, näiteks pohmeluse leevendamiseks ja kõhugaaside vältimiseks.

Kuigi mürgistuste ja kõhulahtisuse ravis on aktiivsüsi väga tõhus, pole selle mõju muul eesmärgil veel piisavalt uuritud. Kuigi mõned uuringud on näidanud, et aktiivsöe manustamine võib puhitusi vähendada, on tehtud ka uuringuid, mis seda ei tõesta. Pealegi pole eksperdid kinnitanud, et süsi alkoholi seoks. Küll aga on teada, et aktiivsöest on abi rasedusaegse sapivoolu vähendamisel.

Mis on kõrvalmõjud?

Aktiivsöe manustamise kõrvaltoimed ei ole kuigi tõsised. Peale kõhukinnisuse tuleb arvestada sellega, et väljaheide võib muutuda mustaks, mis võib mõjuda ehmatavalt. Kõige olulisem on aga arvestada, et aktiivsüsi võib takistada ravimite imendumist, mistõttu ei tohiks seda võtta koos ravimitega.

Hipsteritele võib ju tuhamaitse suus tunduda kui uus tervislik meetod, kuidas oma keha puhastada, kuid kui tahad kindlaid tulemusi näha, on ehk mõistlikum eelistada puhast vett ja värskeid vilju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles