Kui kekatund röövis spordirõõmu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kehalise kasvatuse tund
Kehalise kasvatuse tund Foto: SCANPIX

Palju õnne, oled täiskasvanu ja mitte keegi ei sunni sind enam hindele tegelema spordialadega, mida südamest vihkad. Nüüd pead vaid leidma ala, mis sulle meeldiks…

Värske Suurbritannia uuring tõestas seda, mida paljud teavad omast käest. Halvad kogemused lapsepõlveaegsetest kehalise kasvatuse tundidest võivad jätta nii sügava jälje, et ka täiskasvanuna hakatakse tervisesporti vältima, kirjutab Yahoo Health.

Uuringus jälgiti rohkem kui 12 000 briti terviseharjumusi alates 1958. aastast. Osalejad vastasid küsimustele 33-aastaselt ja uuesti 50-aastaselt. Teadlased võrdlesid neid andmeid uuringus osalejate lapsepõlveandmetega, et näha kui palju mõjutasid varased kogemused hilisemat tervisekäitumist.

Arvesse võeti mitmeid tegureid, kaasa arvatud sotsiaalset tausta ja ka seda, kas vanemad jäid kokku või lahutasid katsealuse täiskasvanuks sirgumise ajal. Siiski, võrreldes kõikide teiste oludega, osutus kõige mõjukamaks see, kuivõrd hästi läks lapsel kehalise kasvatuse tundides. Kehvad tulemused liikumistundides tõstsid täiskasvanuna istuva eluviisi väljakujunemise tõenäosust 50 protsendi võrra. Lisaks selgus uuringust, et täiskasvanuna olid vähem sportlikud ka need, kel oli lapsena halb koordinatsioon ja need, kes olid teistest lühemad.  

Peale selle tuli uuringust välja, et kui umbes 18 protsenti uuringus osalenutest hakkas 33. ja 50. eluaasta vahel rohkem sporti tegema, siis sama palju oli ka neid, kes muutusid siis veelgi vähem aktiivseteks. Õppida saab siit vast seda, et sportlikuma eluviisi juurutamisel pole vanus mingi näitaja.

Kui sinulgi on kooliajast halvad mälestused, mis sind siiani kinni hoiavad, siis proovi alustuseks leida endale midagi, mis on nii põnev, et ei teki kohe tüdimust. Lõpeks polegi nii oluline, millise ala sa valid, sest igasugune liikumine on parem kui istuv eluviis.

Kui sulle teevad muret võõraste pilgud, alusta kodus võimlemisega. Paljudes nutitelerites on tasuta treeningvideod, kuid häid treeningvideoid võib arvukalt leida ka Youtube’ist. Üksi on mõnus tegeleda lisaks paljude välitreeningutega: suusatamise, uisutamise, matkamise, kepikõnni, rullitamise, sörgi, rattasõidu või isegi jalutamisega. Kui tahaksid treenida grupis, aga kardad kehva koordinatsiooni pärast, siis ole mureta – tänapäeval leidub palju erinevaid treeninguid ka neile, kes aeroobikat ei salli.

Tervise eest hoolistemises pole midagi piinlikku. Ära võrdle end teistega. Ületama pead vaid iseennast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles