Lugeja küsib: miks ma olen «päevade» ajal nii väsinud?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unetus muudab ka igapäevased tegevused keerulisemaks, sest organism pole saanud end välja puhata.
Unetus muudab ka igapäevased tegevused keerulisemaks, sest organism pole saanud end välja puhata. Foto: SCANPIX

«Menstruatsiooni ajal tekib mul kõikehõlmav energiapuudus ja tahaks rohkem magada. Miks see nii on?» tahab lugeja teada portaalis You Beauty.

Vastab günekoloog Lauren F. Streicher

Mõni naine võib tunda end «päevade» ajal tavatult kurnatult, kuid selle taga pole mõnd hormonaalset põhjust. Suurenenud söögiisu soolase või magusa toidu järele on menstruatsiooni ajal tavapärane nähtus. Samuti on normaalne, kui see mõjutab su tujusid. Ent menstruatsioon ise ei saa olla põhjuseks, miks tunned end erakordselt väsinuna. Tõenäoliselt on selle taga mõni harjumus, mis on kuupuhastuse tõttu tekkinud pahura tuju tulemus.

Näiteks on mõnel naisel «päevade» ajal raskem magada. Kõhuvalu ja suur verevoolus võivad sind keset ööd üles äratada, mistõttu pead magusa une valuvaigisti manustamise või tualetis käimisega ära rikkuma. Paljud naised väldivad ka menstruatsiooni ajal trenni tegemist, kuid ehk oled märganud, mis tunde tekitab jõudeolek ja pikalt pikutamine? See teeb igaühe uniseks, olgu tal «päevad» või mitte.

Peale selle mõjutab energiataset kindlasti toitumine. Kui sa sööd juustuga makarone, pole ka ime, et jaks saab otsa. Menstruatsiooni ajal tekib paljudel tahtmine end toiduga lohutada ja seetõttu tehakse tihti halbu valikuid. Rämpstoit mõjub aga teatavasti kehale kurnavalt ja väsitab.

Ainus päris meditsiiniline põhjus, miks «päevad» teevad sind erakordselt väsinuks, on aneemia, mis tuleneb rauapuudusest. Mõnel aneemilisel naisel, kel on väga suur verevool, võib menstruatsiooni esimestel päevadel pea pisut ringi käia. Siiski on tegu erandiga. Kui kohtled oma keha õigesti, aga ikka käid «päevade» ajal ringi nagu sombi, tuleks sul pöörduda oma arsti poole, et selle põhjuses selgusele jõuda. Lihtne veretest võib paljastada, kas menstruatsiooniaegne väsimus on põhjustatud kehvveresusest ning kas peaksid sööma rohkem rauarikkaid toitusid või vajad rauapreparaati.

Mõtle läbi, mis võiks sinu puhul väsimust tekitada ja otsi sellele lahendus. «Päevad» ei tohiks mõjuda naisele kurnavalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles