Lugeja küsib: kas see on normaalne, et beebi norskab?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Minu kolme ja poole nädalane beebi norskab. Kas tal on midagi viga või on see tavaline, et beebid nii teevad?» uurib lugeja portaalis Parenting.

Vastab lastearst William Sears

Tere tulemast lärmakate titade maailma! Vastsündinud ongi üldiselt valjud hingajad, sest nende hingamisteed on kitsad ja neis on igasugu mullitavaid sekreete. Õhk, mis nende eritiste vahel liigub, põhjustab palju erinevaid vibreerivaid helisid. Seepärast tundubki, et beebi norskab.

Enamasti on tegu kõigest tüütu norinaga, mis vähehaaval kaob, kui lapse hingamisteed muutuvad avaramaks ja ta õpib üleliigset sülge alla neelama. Mõnikord võib aga imiku norskamine olla märgiks, et ta hingamisteed pole nii puhtad, kui peaks olema. Ummistatud hingamisteede korral peab tita tugevamini hingama, et õhk takistustest mööda pääseks.

Sel puhul on kõige lihtsam lahendus puhastada beebi nina soolveelahusega vähemalt kord päevas. Imikutele mõeldud soolveelahused on müügil pea kõigis apteekides. Tilguta tita ninna paar tilka soolveelahust ja tõmba õrnalt ninapumbaga puhtaks.

Teine võimalus on «aurutamine». Mine beebiga sooja duši alla ja lase veeaurul tita ninas olev sekreet vedelamaks muuta. Nii väljub see ise. Dušiauru nippi tasub proovida vahetult enne uneaega, sest beebi norskamine on enamasti probleemiks just magades.  Seetõttu on ka vastsündinul raskem hingata keskküttest kuiva õhuga magamistoas.

Mida suuremaks beebi kasvab, seda harvem peaksid teda norskamas kuulma. Erandiks võib olla aeg, kui tulevad esimesed hambad ja süljeeritus suureneb. Kui aga vali norskamine on püsiv, ütle seda kindlasti oma arstile. Samas usalda oma sisetunnet: kui sulle tundub praegugi, et beebi norskamine on imelik, aruta seda oma arstiga, kes vaatab beebi hingamisteed üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles