Monika Kuzmina: ükski normaalne inimene ei tee teistele meelega haiget

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Kuzmina
Monika Kuzmina Foto: Kuma raadio

Neljapäevase heade uudiste portaali GoodNews ja Kuma raadio ühissaate külalisteks olid ammu igavikuteedel käivad mehed, kes aga on ajalukku jätnud jälje oma tarkade ütlustega. 

Nende mõtteid vahendavad saatejuht Mati Palmet ja heade uudiste ankur Monika Kuzmina ning seekord haarab ohjad tugevamini enda kätte tavalisest kergemini filosoofilistesse mõtisklustesse kanduv raadiohääl Mati. Teemad kipuvad sageli küll halbadele radadele kanduma, kuid nagu selles saates kombeks, negatiivseid teemasid räägitakse selgeks selleks, et neid positiivseks kujundada.

Saate alustuseks tervitab Mati Monikat Tallinnast ja paneb sellega maahingega kauni daami kinnitama, et pealinna-aadressist hoolimata kuulub tema süda väikestele kohtadele Eestimaal.

Heade uudiste portaali asutaja Monika kaeb kõigepealt läbi nädala TOP-lood ja neid juhivadki üllatusena tuntud filosoofide väljaütlemised. Avalausena kõlab Platoni: «Türann on kõige kartlikum inimene maailmas, kuna ta väriseb isegi oma habemeajaja ees hirmust, et too võib talle habemenoaga sisse lõigata.» Monika tõmbab paralleele praeguse ajaga: «Mida rohkem me omame, mida rohkem on meil võimu, seda rohkem on seda, mille pärast karta!»

Mati nõustub, lisades, et tegelikkuses käituvad võimukad inimesed aralt ning toob võrdluseks Stalini, keda pani üha suuremat võimu koguma hirm ja kes tõenäoliselt oli sellest hullunud. «Inimesed, kes hoiavad võimust kinni, on ohtlikud nagu rott nurgas, kes teeb hirmust ükskõik mida,» arvab saatejuht, kujutades vaimusilmas NSV Liidu eksdiktaatorit Kalašnikovi automaadiga tänavanurgal tulistamas seni, kuni pidemeid jagub ja seda ikka kartusest nende ees, kellele ta halba tegi.

Monika nendib: «Mida suurem tahad paista, seda väiksem paistad» ning Mati lisab: «Mida loll teeb, kui tahab targem paista – ta hakkab rääkima!» Järgneb võrdlus kahel jalal kõndivast koerast, mida peni küll suudab, aga lõpuks peab ta ikkagi kõigi nelja käpa peale toetuma ning saatejuht ka vabandab koerte ees selle ühise joone otsimise pärast lollidega. «Rumalus on kurja algus ja lõpp!» leitakse üheskoos.

Põhjalik väitlus algab Sokratese väitest: «Kõrgem tarkus on eristada head ja halba.» Algab justkui palliloopimine kahe väitleja vahel. «Alati tekib küsimus, et mis tasandil ja kelle jaoks on miski halb?» küsib saatejuht Mati ja toob näite: paljudes maades on trahviähvardusel keelatud loomade toitmine, kuid kui vastu tuleb raamatujärjehoidjana kõhn kass, siis hea inimene Mati isikus toidaks teda trahvist hoolimata. Samas, kas looma päästes ei soodusta see uute ja sama õnnetute loomade sigimist – ehk oleks õige heidikuid lasta surra või ise nad hävitada? See aga oleks samm Hitlerini, leiab Mati ja püstitab küsimuse: kuhu siis tõmmata joon?

Hea haldjas Monika teab, et kinni tuleb pidada käitumisnormidest, eetikast ja moraalist, mis ühiskonnas paigas on. «Eristaksin siin moraali ja eetika. Moraal on ühiskonna poolt aktsepteeritud käitumisnormide, tavade ja seaduste kogum, kuid eetika on igaühe enda oma. Eetika tähendab õige ja vale tundmist ja sel pole teistega palju pistmist. Me tunneme endas, mis meie jaoks õige on,» kinnitab ta. «Ükski normaalne inimene ei lähe tegema teistele meelega haiget.» Saatejuht aga lisab, et ajalugu teab paljusid, kes massiliselt halba tehes on uskunud, et teevad vajalikku ja head asja. Erinevatel ajastutel on olnud erinevaid arusaamu: näiteks aafriklaste orjaks vedamise alguses arutleti euroopalikus ühiskonnas tõsiselt, et kas mustanahalised ongi üldse inimesed.

Monika ütleb, et ka GoodNews sai loodud osalt ka selleks, et panna mõtlema, mis on elus halb ja mis on hea ning kunagi humanistlike ideede tõttu taga kiusatud filosoofide tõeterade avaldamine on osake sellest, mis aitab mõista hea olemise ülimust.

Lõpuks toob Monika vestluse siiski kõhedamatest teemadest tagasi valgustusaegadesse ning loeb ette Voltaire vaimusähvatuse: «Mõtelge oma peaga ning lubage teistelgi seda privileegi nautida!»

Igihaljaste tarkuste vahendamisest läheb Monika üle GoodNews’i rubriigi «Kas teadsid, et…» juurde. Jaanuarikuus leiab lugeja rubriigis «Kas sina teadsid?» fantastilise mere ja sealsete asukate kohta põnevat infot ning Monika kontrollib kohe, kas Mati teab kaheksajala kombest enda värvust muuta. Too väidab, et selle eluka juures ei hämmastaks teda seegi, kui peajalgsed koovad oma kombitsatega sokke. Järgmine fakt räägib, et vaalal on täid ja see paneb vastaja nentima, et nendega üht kammi kasutada oleks vale. Väide, et austrikarp vahetab elu jooksul sugu, saab Matilt reageeringu: «Mõned muusikud samuti!» Kuuldes, et kammkarbil võivad viga saanud silmade asemel uued kasvada, saatejuht lihtsalt ei reageeri enam.

Täpsustades veel heade uudiste TOP-nimekirja, siis selles on loetavamad olnud kokkuvõte «Heade uudiste saade toob eetrisse avameelse ja tundelise Alen Veziko», inimeselugu «Fotograaf Merike Kensi südamega tehtud pildid tungivad südametesse» ja «TERVE TERVIS! Joel Juht avab oma maksimalistlikud elutõed». Järgnevad «Osho 5 julgustavat õpetust armastuse kohta», Erika Räpi «Inimesed teevad vigu» ja «Vana-Hiina mõttetarga Konfutsiuse 7 põhimõtet.»

Viimaseks teemaks on ajakirja Golf värske number ja Matile jääb silma kohe kaaneisik Erkki Sarapuu. «Ta on mõnus, probleemideta, tunneb rõõmu lihtsatest asjadest, ei käi teistele närvidele,» saab DJ, telenägu, raadiohääl ja nüüd ajakirjas ka golfiõpetaja Erkki matilikult kiita. Ka Monika peab kõnealust härrasmeest lahedaks ning tema jutu järgi on Erkki võtnud endale kohustuseks ajakirjas golfitarkusi oma kogemuste kaudu tutvustada. Selles numbris on üheks võrdluseks Tai poks ja golf omavahel ning Erkki on kogenud, et ega viimane võitluskunstist sugugi vähem kontidele mõju.

Kui Mati loeb, et ka Kristiina Ojuland tahab rohkem sellele mängule pühenduda, leiab ta, et naispoliitiku pere lambakasvatushobi oleks golfimuru korrashoidmisel abiks. Golfiajakirja väljaandja Monika omakorda teatab oma kogemustest, et paljud kuulsused nagu C-Jam’i, Vennaskonna, Karavani liikmed, Kirsti Timmer ja paljud teised on golfist enne ja pärast esimest mängu kardinaalselt erinevalt mõelnud – juba esimene kogemus paneb seda ala hindama.

Ajakirjast saab veel teada, et Mustvee linnapea Max Kaur on golfifänn ning tema arvamus, et golf peab saama sama kuulsaks kui jalgpall, on Monika arvates tähelepanuväärne.

GoodNews’i reporter võtab kokku veel golfireiside korraldaja Jüri Tiituse sõnad, et mida eksootilisem on reis, seda paksem ravimikott tuleb kaasa võtta ning tunnistab, et ta on vaimustuses turvafirma G4S juhatuse esimehe Priit Sarapuu visioonidest ja mõtetest – nimelt investeerib firma oma töötajatesse, luues muuhulgas oma spordiklubisid,ning viib kliente golfi mängima. «Filosoofia on neil hea: pätid plate peale ja omad inimesed golfi mängima,» leiab Mati ning lõpusireenina kostab tema hoiatus: «Aeg on lõhki, üle, ümber!» Lõpetuseks soovib daam stuudios kuulda Elina Borni ja Stig Rästa eurolugu «Goodbye To Yesterday» ning saab Mati hoiatuse, et soov täitub vaid inglise keeles.

«Olen valmis ära kannatama,  laul on tõesti hea,» vastab võluv reporter. Järgneb Mati: «Uued kannatused on eetris nädala pärast» ja Monika täpsustus: «No ikka head uudised ja aitäh, et olite meiega!»

Tõepoolest, aitäh, et olete heade uudiste portaaliga GoodNews ja Kuma raadioga neljapäeviti kell 11.20 ja kordusena pühapäeviti 15.00! Kordusena kuuleb heade uudiste praeguse hooaja raadiosaateid siin!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles