Neli lastekasvatusnõuannet muinasajast

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi meie eellaste elu kiviajal oli lihtsakoelisem kui tänapäeval, on nüüd laste kasvatamine väga mugavaks tehtud. Samas pole paljudel vanematel oma lastega nii head sidet, kui oli meie eellastel.

Woman’s Day toob Notre Dame’i ülikooli laiaulatuslike uuringute abil näiteid paleoliitikumiaegsest suhtumisest laste kasvatamisesse, mis on väärtuslikud ka tänapäeval.

  1. Hoia lapsed enda ligi. Meie esivanemad hoidsid lapsi enda juures palju rohkem kui tänapäeval, mil titasid veetakse ringi lapsevankrites. Kiviaegse ühiskonna lastekasvatustavasid uurinud doktori Darcia Narvaeze selgitusel tuleks ka tänapäeval lapsi rohkem füüsiliselt enda ligi hoida, sest lapsed, keda palju puudutatakse, on enamasti rahulikumad ja seltsivamad kui teised.
  2. Julgusta mängu igas vanuses. Koolis ja mujalgi jaotatakse lapsed vanuse poolest erinevatesse rühmadesse, kuigi varasematel aegadel see komme puudus. «Väikesed lapsed õpivad käitumist vanemate laste pealt, see aitab neil täiskasvanuks areneda.,» märkis doktor Narvaez.
  3. Kui vajad kellegi abi, siis küsi. Meie eellased oskasid laste kasvatamise koormust jagada. «Need, kes peavad laste kasvatamisega üksi hakkama saama, on enamasti suuremas stressis ja seetõttu ei suuda kõiki lapse vajadusi katta,» jätkas ta. «Selle tulemusena võivad lapsed tunda, et nad on kõrvale jäetud.»
  4. Märka lapse meelehärmi juba varakult. Kiviaja lapsevanemad olid oma lastega väga heas kontaktis. Nad oskasid jonnihoogusid oodata ja seega ka varakult neist jagu saada. «Kui tunned, et su laps hakkab nutma või võib ärrituda, siis tegutse kiiresti, et last rahustada,» soovitas doktor.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles