Sõimes käimine suurendab lapse ekseemiriski

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Värskest Saksamaal läbi viidud uuringust selgus, et oma esimesed eluaastad lastesõimes veetnud lapsi ohustab kodus kasvatatud lastega võrreldes suurem ekseemirisk.

Ekseemiks kutsutakse nahaseisundit, mida iseloomustab kestendav, sügelev ja punetav lööve. Tervelt 10 kuni 20 protsenti väikelastest ja lastest kogeb mõnda selle haiguse sümptomit, kirjutab Reuters.

Mitmed uuringud on näidanud, et ekseem on Ida-Saksamaa laste seas enam levinud kui Lääne-Saksamaa laste seas ning kuna Ida-Saksamaa lapsi pannakse rohkem ka lastesõime, otsustas dr. Claudia Cramer Düsseldorfi IUF instituudist uurida, kas enne teist eluaastat sõimes käimine mõjutab teiste potentsiaalsete riskifaktorite hulgas ekseemiriski.

Teadlased võtsid alates sünnist kuni 6-aastaseks saamiseni vaatluse ala 3097 last. Ida-Saksamaa lastest diagnoositi ekseem enne 4seks saamist 13 protsendil, Lääne-Saksamaa lastest aga 8 protsendil.  Kui Lääne-Saksamaa lastest käis esimese kahe eluaasta jooksul lastesõimes seejuures vaid 6 protsenti, siis Ida-Saksamaa lastest tervelt 55 protsenti.

Nii selgus, et esimestel eluaastatel sõimes käimine on ainsaks ekseemiriskiga sõltumatult seotud faktoriks. Selliseid lapsi ohustas ekseem 56 protsenti suurema tõenäosusega kui neid lapsi, kes olid 2-aastaseks saamiseni kodus. Mida vanemaks lapsed said, seda nõrgem tundus olevat seos.

Kuigi uuring ei vaadelnud põhjusi, miks lastesõimes käimine ekseemiriski suurendab, arvavad teadlased, et sõimes võib olla rohkem allergeene ja mikroorganisme kui kodus. Samuti võib sõimes käimine põhjustada stressi, mis võib omakorda soodustada ekseemi teket.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles