Mari Suursalu: inimese organism on intelligentne ning seda saab ka treeninguga ravida ja parandada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mari Suursalu ja Monika Kuzmina
Mari Suursalu ja Monika Kuzmina Foto: Head Uudised

Möödunud neljapäevases Kuma raadio heade uudiste saates olid sedapuhku koos kolm jutukaaslast, kelle eesnimed algavad M-tähega: Mari Suursalu, Mati Palmet ja Monika Kuzmina ning nende tiitlid stuudios on vastavalt pilatese fänn, saatejuht ja reporter. Teemaks aga tervis ja sport meie elus.

Seekordne saatekülaline ja tuntud golfimängija Mari Suursalu tunnistas, et mängib golfi ikka veel, kuid enam ei võistle, vaid elab rohkem oma venna (Mark Suursalu – toim) mängule kaasa. «Kas auhinnakapi uks ei läinud enam kinni?» uurib saatejuht Mati Palmet. «Neid viime vennaga maale vanaema juurde, seega ruumi on, aga elu tegi korrektuure,» selgitas Mari võistlustest eemalejäämist Kuma raadios 5. veebruaril.

Edasi pühendati pooltund mitmekülgselt ja põhjalikult Mari Suursalu praegusele meelisspordialale pilatesele, mille väljamõtlejaks on sakslane Joseph Pilates. Kes sellest spordialast huvitatud on, saavad Mari Suursalult mõnegi kasuliku nõuande.

Saatejuht Monika Kuzmina teadis rääkida, et Joseph Pilates tegi n-ö «katseid» vangis olles teiste vangide peal. Esimese maailmasõja puhkedes võeti Joseph Pilates koos teiste sakslastega vahi alla ning paigutati vangilaagrisse. Laagris viibides õpetas ta teistele vangidele kehalisi harjutusi ning nimetas oma treeningmeetodit «kontroloogiaks» – tänu harjutustele olid vangid hea tervise juures ja suutsid üle elada gripiepideemia, milles hukkus 1918. aastal tuhandeid inimesi. Seda aega saab ühtlasi lugeda pilatese tehnika sünnihetkeks.

Mari Suursalu selgituse järgi tehakse pilatest kas matil või spetsiaalsetel pilatese aparaatidel, millel kummalised nimed: Cadillac, reformer, tünn, elektritool. «Elektritool pole vooluvõrgus,» muigab ta. Eesmärk on treenida kogu keha ühtlaselt, keskendudes peamiselt jõujaamale. Treeneri sõnul pole pilatese nimi kui selline patenteeritud, mistõttu on tekkinud palju erinevaid stiile, millest paljudel pole algsega eriti palju ühist. Tema ise vaatas samuti kuue aasta eest pilatese juurde sattudes, et tehakse naljakaid harjutusi, mis järele proovides tunduvad jamana, kuid sattus siis õige treeneri juurde, kes õpetab Pilatese õpilase Romana Kryzanowsa edasiarendatud traditsioonilist meetodit.

«Pilates on sisult nagu tants, kus harjutused on jadas ning üks liigutus läheb sujuvalt üle teiseks ˗ see on põhjalik harjutuste süsteem,» selgitab Mari. Monika lisab, et pilates polegi ainult sport, vaid ka tervendamine, see on keha seesmiselt parandav harjutamine ja Eestisse jõudiski see inimese kaudu, kes sel kombel proovis vigastust parandada, mis ka mõjus. Ka Joseph Pilates ise täheldas, et meetodit kasutades paranevad vigastused, mistõttu on pilatesel täiesti väljateenitud koht taastusravis.

«Vigastuste puhul on mõnikord arvatud, et lihtsam on tablett võtta või noa alla minna, kuid inimese organism on intelligentne ning seda saab ka treeninguga ravida ja parandada,» räägib Mari, vastates saatejuhi küsimusele, kas pilatesega tegelema hakates võib ravimitele mõeldud rahad mujale suunata ning arsti telefoninumbri kustutada, et: «Nii just ei väida, aga arsti ja ravimeid läheb kindlasti harvemini vaja.»

Raadiosaade Head Uudised on Kuma Raadio eetris igal neljapäeval kell 11.25 ja kordust kuuleb pühapäeval kell 15.00.

Raadiosaade on järelkuulatav SIIN! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles