Tõuse, sära ja kaota kaalu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Tõuse ja sära» pole mitte ainult motiveeriv sõnakõlks, vaid see tõepoolest aitab kaalu kaotada!

Teadlased palusid 54 inimesel kanda nädal aega randmemonitori, mis registreeris igal hommikul neid ümbritsevale valgusele. Samuti paluti neil sellel ajal pidada toidupäevikut. Selgus, et nendel katsealustel, kelle hommikud olid valgemad, oli kehamassiindeks madalam kui ülejäänutel. Kusjuures see ei olnud seotud ei toitumise, kehalise aktiivsusega ega vanusega, vahendab Teazy.ee.

Miks siis ikkagi need inimesed, kes on rohkem ümbritsetud hommikuste valguskiirtega, kaaluvad vähem? Esiteks aitavad valgusrikkad hommikud sünkroniseerida isiklikku kehakella. Korrektne nn une ja ülevaloleku graafik paneb ka ainevahetuse efektiivsemalt tööle. Teiseks sisaldab hommikune valgus rohkem sinist valgust kui õhtune. Sinisel valgusel on aga tugevam mõju ööpäevase rütmi stabiliseerimisele.

Kõik, mida keha vajab, on 20-30 minutit hommikust, umbes kella 8-aegset, päikest. Muidugi on see meie laiuskraadi inimeste suhtes vägagi ebaõiglane, sest meil on käes need kuud aastas, kus päike on väga haruldane nähtus. Samas saame me alati ise reguleerida oma päevakava. Teisiti öeldes, on oluline minna magama ja tõusta üles alati kindlatel kellaaegadel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles