Monika Kuzmina: vaimne vabanemine läbi karjumise

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Kuzmina
Monika Kuzmina Foto: Margus Vilisoo

Möödunud nädala Kuma raadio ja portaali GoodNews heade uudiste saade tõi stuudiosse kaks saatejuhti - Mati Palmeti ja Monika Kuzmina.

Kuivõrd Monika oli lubanud rääkida ühest õhtust ja karjumisest, siis uurib rokihing Mati, et kas tegu oli rock‘n‘rolliga, mis tema seletuse järgi tähendab rappumist ja rullimist ning slängis ka üht intensiivset ja intiimset tegevust karjumise saatel. Naissaatejuhi selgitusest tuleb siiski välja, et tegu oli tervendaja Veet Mano seminariga, kus karjumine oli osa tegevusest, rullimine mitte.

Kuigi Monika oli enne üritust karjumise välistanud, siis neljatunnise seminari käigus suutis tervendaja teiste hulgas tedagi vihaenergiast lahti laskma õpetada.

«Läbi kisamise tuleb vabanemine,» selgitas heade uudiste portaali looja ja peatoimetaja Monika Kuzmina. Ta kirjeldab, kuidas pärast sensitiivi õpetust võtsid umbes poolsada üksteisele võõrast inimest gruppides kätest kinni, hakkasid muusika saatel algul mõmisema ja siis üha kiireneva muusika saatel ka vabanevalt karjuma. Veet Mano soovitab seejuures mõelda millelegi, mis tegi elus eriti haiget ning see endast välja lasta. “Algul karjusime kõik nõrgalt, sest meie ühiskond ei tunnista eriti emotsioone, kuid hiljem röökisin meeletult ja ma pole ennast kunagi nii hästi tundnud, kui pärast seda,» kirjeldab naissaatejuht.

Mati küsimuse peale, kas tema puhul oli tegu hambavalu- või muu valumeenutusega, vastab Monika, et seminaril vabastati hingevalusid. Iga osaleja rääkida sellest, mis on talle haiget teinud ja Monika nentis siinkohal: «Me kõik oleme väga palju haiget saanud, aga inimesed ei julge sellest rääkida.» Üritusel räägiti oma hingehaavadest võõrastele ja see oli samuti vabastav.

Veet Mano tervendamisse kuulus veel ka tantsimine ja see oli Monika sõnul keha raputamine, kus ei pidanud muret tundma, kas keegi seda vaatab ja seejuures imelikuks peab ˗ kõik see oli loomulik.

Jutuks tuli ka vaikusekoolitus ja Matile meenub üks talle räägitud joogakoolitus öises metsas, kus keegi rääkida ei tohtinud ja vaikuses olevat väidetavalt kõhukad mehed oma vatsakese kaotanud, kuna pidasid ennast paremasse vormi ajades mölisemata vastu. Monika omakorda meenutab koolitust Hispaanias Valencia saientoloogiakeskuses, kus tuli algul istuda paar tundi vaikides ja kinnisilmi vastakuti ühe noormehega, seejärel samamoodi avatud silmadega. Tema sõnul oli harjutus nii kehale kui ajule meeletult raske, kuid lõpptulemus taas vabastav.

«Hispaania keeles vaikida on eestlasele kerge,» muigab meesaatejuht ja tema kaaslanna nendib, et käskiva kõnepruugi pärast on teda nimetatud koguni seersant Monikaks, kuid just sellised koolitused on teda muutnud.

«Sa oled igasuguseid imelikke asju proovinud, kas oled neist paremaks ka saanud,» tahab Mati teada ja jätkab uurimist: «Kas Veet Mano koolitus toob püsiva muudatuse või peab kogu aeg midagi juurde õppima?»

Monika selgitas, et tegu pole pelgalt katsetamise, vaid pideva enesearendamisega ja ta üritab iga nädal midagi uut õppida, õppetunnid aga salvestab oma blogisse (monikakuzmina.blogspot.com). 

«Muidugi me kõik kardame! Kardame hinnanguid, eksimusi, lolliks jäämist, vigade tunnistamist, kardame, et meid ei armastata, et meid ei hinnata... Ja siis saad aru, et kõik need mõtted on meie kõigi peas, meil kõigil on meie sisemine halbasid hinnanguid andev kohtunik, me kõik eksime, teeme end lolliks, teeme vigu ja õpime neid tunnistama, kardame tõelist armastust ja salaja loodame, et keegi meid siiski armastab... sellel hetkel muutub kõik…" resümeeris saates Monika.

Raadiosaade Head Uudised on Kuma Raadio eetris igal neljapäeval kell 11.20 ja kordust kuuleb pühapäeval kell 15.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles