Kuus mõtet, mis ei lase sul edu saavutada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Igal inimesel peaks olema eesmärk ja ettekujutus sellest, kuhu ta oma elus võiks jõuda. Ent hoolimata sellest, et võime omale seada mitmeid erinevaid eesmärke, võivad negatiivsed mõtted saada takistuseks meie ja edu vahel.

Elite Daily pani kirja kuus levinud mõtet, mis ei lase paljudel tööalaselt edu saavutada.

1. Usud, et pead edu saavutamiseks olema ideaalne

Keegi meist pole ideaalne. Osad inimesed tahavad aga nii väga ideaali püüda, mistõttu arvavad nad sageli, et on läbi kukkunud, kuna pole saavutanud seda, mida tahaks. Kui keskendud asjadele, mida sa pole suutnud siiani saavutada, ei suuda sa nautida neid asju, mis on sul hästi õnnestunud. Iga läbikukkumine on õppetund ja võimalus end parandada. Õpi vigu nägema ja õpi neist, kuna vigu pole võimalik vältida.

2. Usud, et sa ei kontrolli oma «saatust»

Paljud inimesed süüdistavad «saatust» või «kõrgemaid jõude», kui nad ei suuda oma eesmärke saavutada. See on lihtne, ent väär lahendus. Elu paiskab meie teele palju takistusi, kuid see ei tähenda, et sa ei saavutagi kunagi edu. Inimesed on vastupidavad ja suudavad paljugi saavutada, kui nad on valmis veidike pingutama.

3. Kasutad sõnu «alati» või «kunagi»

Üldiselt pole elus ühtki asja, mida sa alati teed/kunagi ei tee. Võimalik, et teed mõnda asja rohkem ja mõnda vähem, kuid taoliste sõnade kasutamine on üks enesehaletsuse vorme. Sellised mõtted annavad su alateadvusele märku, et sul puudub teatud asjade üle kontroll, kuna sa «lihtsalt oled nii loodud». Pea meeles, et sina ise sead enda jaoks reegleid, keegi teine ei tee seda. Ole paindlik ja veendu, et sul oleks olemas kõik vajalikud omadused, et oma eesmärke ellu viia.

4. Arvad, et edu tähendab teiste heakskiitu

Pole tähtis, mida inimesed sinust teatud ajahetkedel mõtlevad, üks asi on kindel: sa pole kunagi nii hea või halb, kui nad ütlevad. Kui su eesmärgid on seatud üles nii, et sa pälviksid teiste kiituse, siis sead end juba eos valmis läbikukkumiseks. Ainuke arvamus, mis peaks sinu jaoks mingit tähtsust omama, on sinu enda oma. Kui oled enda üle uhke, suudad ka edu saavutada.

5. Usud, et minevik peegeldab su tulevikku

Mineviku vigade unustamine ja uskumine, et suudad tulevikus paremaid tulemusi saavutada, on üsna keeruline. Kui võtame end kokku ja julgeme riskida ning põrume, tekib meil hirm uuesti riskida. Ent iga eesmärk on riskimist väärt. Ära mõtle võimalikke negatiivseid tulemusi oma peas tegelikust suuremaks (mida me sageli kipume tegema) ja keskendu pigem sellele, mis juhtub siis, kui sa ei riski. Väike vihje: siis ei saavuta sa ka oma eesmärke.

6. Arvad, et emotsioonid on su reaalsus

Kas suudad oma tundeid objektiivselt hinnata ja eristad päriselu väljamõeldisest? Emotsioonid suudavad sageli ratsionaalset mõtlemist hägustada, mistõttu on väga tähtis aegsasti tajuda, kui mõni teema muudab sind emotsionaalseks. Viha või hirmu korral tuleks astuda sammuke tagasi ning langetada otsuseid kaine mõistuse abil.

Pea meeles, et su mõtted ja tõekspidamised kujundavad sinu elu, seetõttu on tähtis veenduda, et sind juhiksid mõtted, mis motiveerivad sind edu suunas liikuma. Kui oskad kindlaks teha, millised negatiivsed mõtted sind painavad, siis oskad neist ka kiiremini lahti lasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles