Ahvenamaa lihtsad maitsed

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kokk ja tema looming: Michael Björklund näitab roogi, mille ta laevarestoranide jaoks kokku seadis. Käes marineeritud siig punase sibula, siiamarja ja tillimajoneesiga, kõrval praetud ahven õuna-merikarbikastmega ja hirveliha tüümianipuljongis.
Kokk ja tema looming: Michael Björklund näitab roogi, mille ta laevarestoranide jaoks kokku seadis. Käes marineeritud siig punase sibula, siiamarja ja tillimajoneesiga, kõrval praetud ahven õuna-merikarbikastmega ja hirveliha tüümianipuljongis. Foto: Viking Line

Põhjamaade köök on tõusnud maailmas suurema au sisse kui kunagi varem. Arteriga jagab oma kokandustõdesid Ahvenamaa kuulsaim kokk Michael Björklund.

Jah, karge põhjamaine köök lööb maitseküttide seas samasuguseid laineid nagu ehk aastakümneid tagasi Vahemere maade toit. See on maailmale uus ja põnev. Põhjala kokad nopivad suurvõistlustelt kõrgeid kohti ja juba mitu aastat hoiab maailma parima restorani tiitlit Noma Kopenhaagenis.

Üks põhjamaiste maitsete kirglik austaja ja eestkõneleja on Ahvenamaa Kastelholmi restorani Smakbyn («maitseküla») peakokk Michael Björklund. Kui temalt küsida, mida ta ise saarestiku söögist-joogist kõige rohkem armastab, kiidab ta haugi ja ahvenat, samuti juurvilju, lamba- ning sealiha, väikeste pruulikodade õlut ja piima. Lisaks nimetab ta eriliselt väärt kraamiks sealseid õunu, metsaande, juustu, mett, magusat musta leiba. Need kõik on tema kui kohaliku hooajalise tooraine ja ehedate maitsete pooldaja eelistus ka oma restoraniköögis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles