Uus Barbie-nukk võimaldab vanematel laste järele luurata

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hello Barbie.
Hello Barbie. Foto: AFP / Scanpix

Barbie-nukke tootev ettevõte Mattel tuli hiljuti turule uue nukuga, kelle nimeks on Hello Barbie, kuid laste privaatsuse eest võitlejad pole antud leluga sugugi rahul.

Probleem on nimelt selles, et Hello Barbie on võimeline lapse vestlusi nukuga salvestama. Angela Campbell Georgetowni ülikoolist selgitas, et kui temal oleks väike laps, muudaks teda väga murelikuks asjaolu, et lapse ja nuku vestlusi salvestatakse ning analüüsitakse, vahendab Jezebel.

Matteli reklaamis esitab nukk küsimusi, millele vastates tuleks lapse ja tema pere kohta päevavalgele palju isiklikku infot. «Selline info oleks reklaamimüüjatele ääretult oluline ja seda hakatakse kasutama laste ning nende perede vastu,» hoiatas Campbell.

Kui laps soovib Hello Barbiega suhelda, peab ta vajutama nuppu, mis hetkel asub nuku vööpandlal. Nuku sisse on paigaldatud mikrofon, mis salvestab lapse juttu. Kogutud jutt saadetakse seejärel juhtmeta interneti vahendusel ToyTalki pilvelaadsesse serverisse, kus hakatakse teksti töötlema. Pärast teksti töötlemist suudab Barbie-nukk lapsele ka vastata. 

Kuigi laste privaatsuse eest võitlejad ütlevad, et tegemist on «hirmutava» asjaga, väidavad Matteli esindajad, et kogutud infot ei kasutata kunagi kurjasti reklaami tegemiseks ega millekski muuks. Välja on toodud hoopis see, et kui vanemad soovivad, võivad nad saada regulaarseid e-kirju, mis võimaldavad neil kuulata lapse vestlusi nukuga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles