Tippkardioloog avaldas südamesõbraliku kokaraamatu

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Euroopa Kardioloogide Seltsi värske president Roberto Ferrari andis välja «Euroopa kokaraamatu», kus on toodud üle 40 ahvatleva kolmekäigulise menüü koos selgitustega, mis on süda, kuidas see töötab ja kuidas ära hoida näiteks kõrgvererõhutõve ja diabeeti.

«Söök kui ravim,» on Ferrari mõte, mis selles raamatust kõlama jääb, rääkis Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloogiakeskuse juhataja Margus Viigimaa, kes kuulas raamatu tutvustust Euroopa Kardioloogide Seltsi kongressil augusti lõpus, kirjutab meditsiiniuudiste portaal mu.ee.

Viigimaa sõnul esineb arenenud maades väga palju teise tüübi diabeeti, kuid tasub teada, et haigestumisele eelneb mitukümmend aastat latentset suhkruhaigust või metaboolset sündroomi - eriti inimestel, kes ei liigu ja toituvad ebatervislikult, kuna liigne kaloraaž hakkab kahjustama südant ja veresooni. Seega on tervislik toitumine üks viise südame-veresoonkonnahaigusi ennetada.

Euroopa Kardioloogide Seltsi presidendi sulest ilmunud raamatu juures meeldib Viigimaale eriti see, et seal on pööratud tähelepanu erinevatele väärtustele toitude juures, samuti välja toodud toitude glükeemiline indeks.

«Me jälgime erinevaid rasvu, eriti loomseid rasvu. Mõnikord võib aga ka madala rasvasisaldusega toodetes olla suhkrut väga palju, kuid sellele ei pööra me piisavat tähelepanu,» rääkis ta.
Raamatu autori Roberto Ferrari eesmärgiks on aidata vähendada südame-veresoonkonnahaiguste levikut Euroopas.

«Kuigi paljud inimesed on aruka toitumise eelistest teadlikud, võib siiski osutuda üsna raskeks veenda neid uusi harjumusi omaks võtma. Paljud usuvad, et tervislik toitumine tähendab lahjat ja üksluist toidusedelit, mis ei suuda põnevaid maitseelamusi pakkuda. Olen aga paljusid selles raamatus toodud toite ise proovinud ja võin kinnitada, et see pole tõsi!» rääkis Ferrari.

Kokaraamatu traditsiooniline osa sisaldab 43 menüüd kokku enam kui 200 leheküljel. Retseptid hõlmavad nii Mandri-Euroopat, Vahemere piirkonda kui ka kaugemaid alasid. Neid on katsetanud ja kohandanud professionaalne kokk ning toitumisekspert, et luua road, mis on südame suhtes sõbralikud, ent sellegipoolest nauditavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles