Harjutus, mis ennustab, kui vanaks sa elad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sa ei tee regulaarselt trenni ja ei pööra toitumisele eriti tähelepanu, siis on see kahtlemata mõjunud halvasti su tervisele. Aga kui palju? Doktor Claudio Gil Araujo Brasiiliast on välja töötanud meetodi, kuidas ühe lihtsa harjutuse abil inimese tervislikku seisundit hinnata.

SRT ehk Sitting Rising Test tähendab tõlkes istumise ja tõusmise testi. Kuigi täpsemini annab inimese tervislikust seisundist ja eeldatavast elueast aimu südame stressitest, siis SRT on hõlpsasti järele proovitav ka kodus, kirjutab Woman’s Day.

Dr. Araujo töötas harjutuse välja eakatega töötades. «Paljud neist suudavad rattaga sõita või jooksulindil joosta, aga kui nad peavad omal saapapaelu kinni siduma, osutub see märkimisväärselt raskeks. Nii mõistsime, et aeroobne võimekus pole ainus, mis on tähtis. Eluks on vaja ka muud: tugevust, painduvust ja tasakaalu,» selgitas arst.

Harjutuse põhimõte seisneb selles, kui kergesti keegi suudab põrandale istuda ja tagasi püsti tõusta nii, et ei kasuta selleks mingit abi. Tulemusi mõõdetakse kümnepunktilisel skaalal. Kui punkte koguneb vähem kui kolm, oled eriti halvas seisus. Arsti sõnul on sel juhul viis korda suurem risk surra järgneva viie või kuue aasta jooksul.

Istesse vajumine võib tunduda lihtne, kuid punkte võetakse väga kergesti maha. Näiteks kaotad punkti siis, kui kui toetad kuhugi tasakaalu hoidmiseks käe või jalaga. Tasakaalu kaotades läheb maha pool punkti. Iga kaotatud punkt suurendab suremust 21 protsenti. 

Enne harjutuse tegemist pane selga mugavad riided, jalad võiksid olla paljad. Kui sul on põlveprobleeme, ära tee harjutust üksi. Kui oled üle 50 aasta vana ja saad täiuslikud 10 punkti, võid pidada end suureks erandiks. 

Vaata täpsemat õpetust allolevast videost!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles