Ökonipid sügiseseks suurpuhastuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siseruumis puhta õhu tagamiseks tuleks vältida söövitavaid kemikaale sisaldavaid vahendeid ning muretseda mõni toataim.
Siseruumis puhta õhu tagamiseks tuleks vältida söövitavaid kemikaale sisaldavaid vahendeid ning muretseda mõni toataim. Foto: SCANPIX

Sügisel tuleks suuremad puhastustööd ära teha, et talv rahulikult ja probleemivabalt mööda saata.

Womansday.com jagas loodussõbralikke nõuandeid kodu korrastamiseks.

Küttekeha töökorda

Enne kütteperioodi tuleks kindlaks teha, et radiaator või kamin töökorras oleksid. Siis ei teki südatalvel olukorda, kus midagi läheb rikki ja seda parandada ise ei oska. Pealegi aitab see küttearveid kontrolli all hoida.

Kamina olemasolul tuleks sinna tuli alla teha ja kontrollida, et kõik oleks puhas ja töötaks. Kui põhjalikust ülevaatusest on möödunud pikem periood, tuleks korstnapühkijal lasta lõõri puhastada ja vajalikud remonditööd teha.

Enne talve tulekut peaks veel akende ja uste tihendid üle vaatama, et külm tuppa ei pääseks.

Puhas õhk

Sügispuhastuse käigus peaks kindustama, et toaõhk võimalikult puhas oleks, kuna talvekülmaga tehakse aknaid õhutamiseks harvem lahti. Kindlasti peavad küttekehad puhtad olema nagu ülalpool mainitud, kuid samuti tuleks pesta või vahetada õhupuhastite ja -niisutajate filtrid. Lisaks võiks muretseda paar uut toataime, mis soodustavad õhuvahetust.

Koristamise ajal võiks jägida, et puhastusvahendid söövitavaid kemikaale ei sisalda, need halvendavad siseruumide õhukvaliteeti. Kõige kahjulikumad on pliidi-, wc-poti puhastid ja ummistuste likvideerijad. Seega tuleks need asendada taimsel baasil valmistatud vahenditega.

Vanadele riietele uus otstarve

Sügis on sobiv aeg riidekapis korda luua, et suurtele talvekampsunitele, mis kevadel kõrvale said pandud, ruumi teha. Pleekinud või plekilisi suveriideid ei kannata taaskasutuspoodidesse kaubaks viia. Need võiks hoida näiteks pesukaltsudeks või kokku koguda, et talvel lumevangis nutikaid projekte korraldada.

Mürgivabad puhastusvahendid

Sügisel valmistutakse küpsetamishooajaks ja tubaseks olemiseks, seega võiks köögis ülevaatust tehes proovida ise puhastusvahendeid valmistada. Kodustest koostisosadest - näiteks söögisooda, äädikas ja sidrunimahl - valmistatud pesuvahendid on üllatavalt tõhusad, rääkimata säästlikkusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles