Üllatav asi, mis võib mõtlemist mõjutada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pintsaku (ja meeste puhul ka lipsu) kandmine võib tunduda tüütu või rangena, kuid teadlaste sõnul aitab pintsaku kandmine tööl edu saavutada.

Teadlased viisid läbi viis väikest uuringut, mille tulemusel selgus, et need töötajad, kes kandsid ametlikumat riietust, mõtlesid abstraktsemalt ja keskendusid pigem suurematele eesmärkidele kui pisiasjadele, kirjutab Elite Daily.

Osalejatel paluti enne intellektuaalsetele küsimustele vastamist hinnata enda ja teiste riietust (kas riietus oli ametlik vms). Teadlased palusid seda teha selleks, et saada aimu, kuidas osalejad erinevaid ideid töötlevad.

Uuringutes osalesid valdavalt noored, kes oli kas juba sisenenud töömaailma või õppisid alles ülikoolis. Enne uuringut jagati osalejad suvaliselt kahte rühma, ühel rühma paluti kanda riideid, mida nad kannaksid töövestlusel; teine grupp pidi kandma rõivaid, millega nad läheksid loengusse.

Kuigi selgus, et ametlikumas riietuses osalejad suutsid laiemalt mõelda, tuli välja näiteks see, et nad tundsid riietuse tõttu teatud eemalolekut oma kaaslastest. Uuringute kaasautor Michael Slepiani sõnul võib väita, et «võimupintsak» muudab tõesti seda, kuidas inimene mõtleb, kuna selline riietus annab kandjale märku, et ta on ametlikus keskkonnas.

Kui sind ootab tööl ees tähtis koosolek või lähed töövestlusele, võib pintsak olla just see rõivaese, mis aitab sul edu saavutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles