Menstruatsiooni ajal ei pea trennist loobuma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Päevade» ajal ei pruugi olla tahtmist trenni minna, sest enesetunne on niigi sant. Kel valutab kõht, kel selg, kel pea, kel kõik korraga. Ka pole eriti jaksu ja tujugi on selline, et tahaks sooja teki sees pikutada. Tegelikult võib menstruatsiooni ajal tegeleda pea iga spordialaga ja kui oskad oma keha kuulata, võib see enesetunnet hoopis parandada.

Huvitaval kombel võib naine menstruatsiooni ajal raskusi tõsta ja sporti teha efektiivsemaltki kui tavaliselt, kirjutab Genius Beauty. Stacy Sims on Stanfordi ülikooli spordiarst, kes on teinud mitu uurimust fitnessi ja menstruatsiooni teemal. Tema sõnul on «päevade» ajal naise hormoonid sarnased mehele. Östrogeeni ja progesterooni tase langeb, kuid ainevahetus kiireneb ja vastupanu suureneb.

Sel ajal pole treenimine ainult edukam, vaid see on ka tõhusam. Vastupidiselt levinud arusaamale, et valu korral peaks pikali heitma, võib mõõdukas koormus kõhuvalu ja üldist nõrkust hoopis leevendada. Trenni ajal kiireneb vaagnas vereringe, mis vähendab pinget. Ühtlasi tõuseb endorfiinide ehk õnnehormoonide tase, mis aitab paha tuju lahutada.

Lühidalt öeldes on menstruatsiooni ajal trenni tegemine igati soovitatav, kuid ära unusta alljärgnevaid lihtsaid reegleid.

  • Kui menstruatsiooni valu on väga tugev, on mõistlik intensiivne trenn edasi lükata.
  • Kui sul on düsmenorröa (ehk valulik menstruatsioon kui haiguslik seisund), pead arutama trenni tegemise võimalust oma arstiga, sest sel puhul võib treening valu võimendada.
  • Enne trenni väldi kohvi, koola ja teiste kofeiinirikaste jookide joomist, sest see võimendab menstruatsioonivalu. 
  • Joo rohkem vett: «päevade» ajal kaotab keha palju vedelikke.
  • Kui lähed trenni spordisaali või avalikku ruumi, pane jalga tumedad püksid, et sa ei tunneks end trenni ajal ebakindlalt ja ei laseks «päevadel» end häirida.
  • Kui sul on endometrioos või fibroidkasvajad (haigused, mis suurendavad menstruatsiooni ajal veritsemist), on igasugune sport «päevade» ajal vastunäidustatud.
  • Kohanda treeningkoormust vastavalt alale, millega tegeled.

Jooksurajal

2008. aastal avaldati ajakirjas British Journal of Sports Medicine uuring, mille kohaselt on sörkimine kõige parem leevendus premenstruaalse sündroomi vastu. Enne «päevi» on see ideaalne treening, millega oma aega sisustada. Vali turvaline ja kindel marsruut, et sa peaks ekslema või kivide taha komistama, sest menstruatsiooni ajal paranevad vigastused raskemini. Ära ürita sel ajal mingeid rekordeid purustada - jookse mõõduka tempoga ja hiljem saad koormust tõsta. Kõige suurema veritsusega päevadel asenda sörk tempoka kõndimisega värskes õhus. 

Ujulas

Vastupidiselt levinud arvamusele, tuleks (ja peakski) «päevade» ajal basseinis ujuma, sest vesi on suurepärane lihasvalude leevendaja. Jällegi pole vaja end hingetuks rapsida - võid ujuda rahuliku tempoga või proovida veeaeroobikat, mis pakub alakehale mõõdukat koormust. Kui võimalik, vali soe bassein, sest liialt külm vesi võib muuta keha valu suhtes tundlikumaks. Hügieeni koha pealt on vältimatuks abimeheks tampoon.

Spordisaalis

Neile, kelle kõht on «päevade» ajal paistes ja valulik, on aeroobne treening tõeline päästerõngas. Jooksulindil, elliptilisel trenažööril või veloergomeetril treenimine laiendab veresooni, parandab vereringet ja leevendab menstruatsiooniaegseid sümptomeid. Lihastreeningu korral vali harjutused, mis pinguldavad seljalihaseid. Võta sel korral siiski rahulikumalt ja ära unusta, et «päevade» ajal kulutab keha rohkem kaloreid kui tavaliselt.

Rühmatrennis

Menstruatsiooni ajal tulevad kasuks kõik treeningud, mis tõstavad südamelöögisagedust. Olgu selleks siis aeroobika, tantsimine või võitluskunstid. Tantsutrennidel on küll see eelis, et neid ei seostata enamasti kohustuslike tegevustega (millega sel ajal on nagunii raskem tegeleda), mistõttu pole palju motivatsiooni ja tuju tõstev efekt on garanteeritud. Lisaks on leitud, et menstruatsiooni ajal on naise mälu parem - kasuta seda ära, et uus kava selgeks õppida.

Kodus

Paljud naised ei taha «päevade» ajal üldse välja välja minna, parem oleks kodus telekat vaadata. Ka seda võib teha! Vali vaid sarja asemel mõni fitnessprogramm, mida turvaliste koduseinte vahel järele proovida. Ideaalne on näiteks jooga, sest venitamine on «päevade» ajal eriti soovitatav. Tänu joogale kaob iiveldus, raskustunne ja üldine väsimustunne. Alusta rahulikult ja lõpeta treening mediteerimise või hingamisharjutustega. See tõstab oluliselt tuju, tänu millele ei vaja sa enda lohutamiseks seebikaid või rammusat kooki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles