Raseduse katkemise põhjuste kohta levib endiselt palju väärarvamusi

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Peetumisega lõpeb umbes 15-20 protsenti rasedustest ja enamasti on see geneetiliste põhjuste tulem. Sageli ei tea naised isegi, et on rasedad olnud, sest rasedus katkeb nii vara, et ei põhjusta naisele erilisi vaevusi. Kui aga rasedus on planeeritud ja kaugemale arenenud, on see naisele suur šokk ja teema, millest on väga raske rääkida. 

Ajakirjas Obstetrics & Gynecology avaldati uus uuring, mis näitas, et nii peetumiste sageduse kui peamiste põhjuste kohta teatakse tegelikult väga vähe. Väärarusaamad on aga eriti ohtlikud, sest tekitavad naistes asjatult süümepiinu ja häbi, edastab Science of Us.

Jonah Bardo juhtimisel koostati mitmekülgne küsitlus katkenud rasedustega seotud arvamuste kohta, mis on uuringu kaasautori doktor Zev Williamsi sõnul selles vallas seni suurim.

Uurimusest selgus, et raseduse katkemise võimalust suuresti alahinnatakse: 55 protsenti vastanutest arvas, et katkemine mõjutab vaid 6 protsenti rasedustest. 22 protsenti arvas, et raseduste katkemiste kõige peamiseks põhjuseks on alkoholi, narkootikumide või tubaka tarvitamine või muud halvad elukombed. Seda peeti määravamaks isegi geneetilistest või meditsiinilistest põhjustest. Mõlemal juhul uskusid mehed valearvamust kaks ja pool korda suurema tõenäosusega kui naised.

Kurva tõsiasjana selgus küsitlusest, et väga palju on neid, kes arvavad, et peetumist põhjustavad asjad, mis 1) seda tegelikult ei tee (nagu tülitsemine, raskete asjade tõstmine, varasem kokkupuude suguhaigustega, varasem rasedusvastaste vahendite kasutamine) ja 2) et seda võib pidada kuidagi naise või paari «süüks».

Williamsi sõnul on osa nendest vääravamustest nii tugevasti juurdunud seetõttu, et raseduste katkemine on igivana probleem ning seetõttu on arvamused nende põhjustest jäänuk ajast, mil meie arusaam tervisest oli radikaalselt teistsugune. Need arvamused on rahvapärimusena generatsioonilt generatsioonile edasi kandunud ning seepärast on neist ka väga raske lahti saada. 

Selle mitmetahulise probleemi kõige rängemaks tagajärjeks on naiste või noorpaari häbimärgistamine. Ühelt poolt arvatakse, et peetumine on väga harv nähtus, teiselt poolt usutakse, et naine võis seda kuidagi ise põhjustada. «Kuna inimesed tunnevad end raseduse katkemise pärast ekslikult süüdi ja häbenevad seda, siis nad ei räägi sellest,» selgitas Williams. «Selle tulemusena tunnevad end omakorda veelgi isoleeritumana ja üksinda need, kes katkemist kogevad, ning tsükkel jätkub.»

Williamsi sõnul on Ameerika Ühendriikides peetumise uurimine kahetsusväärselt alarahastatud, kuid praegu on vähemalt ots lahti tehtud, et levinud väärarvamustest tasapisi lahti saada. Kui raseduste katkemiste põhjused on paremini teada, hakkavad ka sellega seotud müüdid murduma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles