Ohutusnõuded, mida tuleb mänguväljakul käies järgida

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguväljak
Mänguväljak Foto: SCANPIX

Suve tulekuga lähevad päevad pikemaks ja ilmad soojemaks ning lapsed veedavad aina rohkem aega õues. Kuid väljas mängimine toob endaga kaasa ka võimalikke ohte, mida lapsevanemad peavad silmas pidama.

Enamik lapsevanemaid teavad, et lapsi tuleb kaitsta päikesekiirguse eest ja nendel veekogu ääres silma peal hoida. Kuid tähelepanuta võib jääda laste ohutus mänguväljakutel, kirjutab Empowher. Tegemist on laste jaoks suurepäraste kohtadega mängimiseks ja uute sõprade leidmiseks, kuid oluline on silmas pidada, et seal võivad varitseda ka suured ohud. Aastatel 2001-2008 vajas USAs rohkem kui 200 000 last arstiabi mänguväljakul saadud vigastuse tõttu. Kuigi enamikul neil olid kergemad vigastused, siis esines ka mitmeid mänguväljaku õnnetustega seotud surmajuhtumeid.

Siiski ei ole vajalik õnnetuste vältimiseks mänguväljakutel käimisest loobuda. Lapsevanemad peavad lihtsalt järgima teatud ohutusnõudeid:

1) Mänguväljakuid tuleb valida vastavalt lapse vanusele

Rajatud on väga palju erinevaid mänguväljakuid ning osa on neist mõeldud väiksematele ja teised suurematele lastele. Kui peres on mitu last, siis võib tekkida olukord, kus pere noorimad lapsed mängivad koos suuremate õdede-vendadega samal mänguväljakul. Siiski tasub ohutuse mõttes alla viieaastaste lastega käia väiksematele mõeldud mänguväljakutel.

2) Valige ohutuma pinnaga mänguväljakud

Ohutuse mõttes peaksid mänguväljakud olema lööki neelava pinnasega − näiteks puiduhakke, liiva, multši või sünteetiliste mattidega kaetud pinnad. Selline pind on lastele palju ohutum kui tavaline muruga kaetud maapind. Lööki neelavale pinnasele kukkudes on väiksem võimalus saada tõsisemaid vigastusi.

3) Alati hoidke oma lastel silma peal

Kui lapsed mängivad mänguväljakul, siis võib tekkida kiusatus samal ajal pingil istudes raamatut lugeda või telefonis surfata. Kuid seda ei tasu teha, sest lapsi tuleb pidevalt jälgida ja valvata − õnnetused juhtuvad alati väga ootamatult ja kiiresti. Seega tuleb pidevalt veenduda, et sa näed ja kuuled oma lapsi terve aja mänguväljakul viibides.

4) Olge teadlikud riietega kaasnevatest võimalikest ohtudest

Mänguväljakule minnes on oluline valida lastele ka sobiv riietus, mis ei takistaks kuidagi mängimist. Ohutuse mõttes tuleb laste riietelt eemaldada näiteks rippuvad paelad, mis võivad kergelt takerduda. Lisaks ei tohiks lastel olla mängimise ajal ehteid ega ripnevat salli kaelas.

5) Valvake laste mängu

Lastel ei tohiks lubada mänguväljaku seadmeid ebasobivalt kasutada ja teiste lastega maadelda või üksteist lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles