Peamised vead, mida valkude söömisel tehakse

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Valgurikas dieet aitab palju kaasa tugevama ja saledama keha saavutamisele, kuid vaid siis, kui valke õigesti tarbida.

Toitumisnõustaja Rania Batayneh selgitab portaalis Women’s Health lähemalt, milliseid vigu naised tavaliselt valkude puhul teevad ja kuidas neid vältida, et saada kaalulangetamisel ja keha vormimisel paremaid tulemusi. 

Viga: trennijärgselt süües pole valkude kõrval mõeldud ka süsivesikutele.

«Treening - eriti suure intensiivsusega treening või vastupidavustreening - lõhub lihaskude. Korralik taastumine ja toitumisplaan aitavad lihaseid kasvatada, et muutuksid tugevamaks ja saavutaksid parema toonuse,» sõnab Batayneh. Kuigi pärast rasket trenni vajavad lihased paranemiseks kohe valgu aminohappeid, siis on süsivesikud need, mis aitavad aminohappeid rakkudesse kanda, et algaks lihaskasv. Seepärast ongi paljude sportlaste treeningjärgne lemmik madala rasvasisaldusega kakaojook, milles on õiges koguses nii valke kui süsivesikuid.

Viga: valke ei leidu igas toidukorras.

Kui sa oled nagu enamik naistest, sööd kõige rohkem valke õhtusöögi ajal. Hommikusöögiks sööd näiteks kaerahelbeputru, lõunaks salatit ja õhtuks suure lihakäntsaka. Selle tulemusel su lihased nõenäoliselt ei kannata, kuid kannatavad energiatase ja vöökoht, ütleb Batayneh. Valgud hoiavad veresuhkru taseme päeva jooksul ühtlasena, aitavad hoida täiskõhutunnet ja hoiavad ära pärastlõunase energialanguse. Alusta päeva valgurikka hommikusöögiga ja püüa iga toidukorraga süüa umbes 20-30 g valke.

Viga: arvad, et iga toiduga peab sööma täisvalke.

Kõigis taimsetes valkudes pole kõiki üheksat aminohapet, mistõttu ei peeta neid «täielikeks» valkudeks. Batayneh sõnul söövad seetõttu paljud naised erinevaid valgurikkaid taimseid toitusid, et seda kompenseerida, ent tegelikult on tee täiesti tarbetu. Lisaks tüütu ja närvesööv. «Kui sööd neid taimseid toitusid nii palju, et saad oma soovitusliku päevase kalorikoguse kokku ning sööd ka päeva jooksul erinevaid valgurikkaid toitusid, saad ka piisavalt valke ja erinevaid aminohappeid,» julgustab spetsialist.

Viga: sööd iga päeva samasid valgutoitusid.

Kuigi igal toidukorral ei pea sööma täisvalke, võiks su dieet siiski sisaldada kõiki üheksat vajalikku aminohapet. Lisaks ära unusta, et iga toit sisaldab ka palju muud peale valgu - igas toidus on erinev annus vitamiine, mineraale, rasvu ja süsivesikuid. Söök peaks olema väga mitmekülgne, kui tahad oma tervist hoida, kaalu langetada ja lihaseid reljeefsemaks saada.

Viga: valkude tarbimisel loodad vaid valgujookidele ja energiabatoonikestele.

Olgem ausad, need on tõesti väga mugavad. Paraku on poes müüdavates smuutides, valgujookides ja batoonides tihti väga palju suhkrut ning kõigis neis pole ka piisavalt valke. «Mõned pole sugugi paremad šokolaaditahvlist,» hoiatab Batayneh. Mõnikord võib pakendilt lugeda ka selliseid koostisosasid, mille mõistmiseks peaks olema hariduselt keemik. Kõige kindlam on eelistada võimalusel päris toitu: pähkleid, seemneid, Kreeka jogurtit, juustu, mune jms. Peale kasuliku valgu on neis ka muid häid toitaineid, mida su keha vajab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles