Kuus soovitust, kuidas tervise- ja söömisharjumused hoida suviselt tervislikud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muru niitmine.
Muru niitmine. Foto: Peeter Langovits

Rannamõisa toitumisnõustaja Henri Ruul kirjutab suviste tervise- ja söömisharjumuste teemal erinevate suveürituste ja -pidude valguses ning annab kuus soovitust, kuidas suvi enda kasuks tööle panna. 

Suvi on puhkuste kõrgaeg. Päike, muruniidukite põrin, piknikud ja peod, värske toit ning pikad päevad on kõik suve lahutumatu osa. Naabrimehe virinast, et väljas töötamiseks on ilm alati liiga kuum ning suvised peod, joomised lisavad soovimatuid kilosid, ei tasu ennast häirida lasta. Nende vabanduste pärast ollakse sageli puhkuse järel veelgi rohkem väsinud ja stressist koormatud. Hoopis kasulikum on võtta suve kui üht suurepärast võimalust elada tervislikult ning tunda elust mõnu.

Kuus soovitust, kuidas tervise- ja söömisharjumused hoida suvel tervislikud:

Söö õues värske õhu ja päikese käes. Tartu Ülikooli teadlaste läbi viidud uuring näitas, et koguni 73 protsenti eestlastest on D-vitamiini tase normist madalam. Kuna D-vitamiini sünteesitakse enamasti päikesest ning toidust omastab organism seda vähesel määral, aitab suvel värske õhu käes veedetud D-vitamiini varusid täiendada. Selleks ei ole vaja randa minna. Kosutav eine päikeselisel terrassil peale väsitavat tööpäeva siseruumides on nahale isegi kasulikum ning ohutum. Boonusena saab õues süües nautida ümbritsevat loodust ning värsket õhku, mis aitavad suurepäraselt tuju tõsta. 

Tasakaalustatud toidulaua saavutamiseks tasub õhtusöögile kutsuda nii meeste- kui ka naisterahvaid. See on kirjutamata reegel, et mehed toovad kaasa liha ja grillivad ning naised hoolitsevad salati ja magustoidu eest. Need, kes kurdavad, et grillihooaeg teeb paksuks, peaks aga eelkõige üle vaatama söödavad kogused, sest tegelikult on ju liha ja salati kombinatsioon oma olemuselt tervislik valik. Kes tunneb, et traditsioonilist seašašlõkki on siiski raske seedida, võib ju grillile visata vahelduseks midagi kergemat – näiteks kanaliha, mida organism seedib mõnevõrra väiksema vaevaga, ja mis on suurepärane valguallikas. Olgu siis grillivalikuks parasjagu kas sea- või kanaliha, pole ei ühel ega teisel juhul tegemist halva valikuga. Lisaks mitmekülgsele toidule nautige suvel võimalikult palju ka head seltskonda. Söömine kui sotsiaalne tegevus!

Ebatervislikuks muutub grillroog tihtipeale siis, kui taldrikutäis kuhjatakse üle suurte kastmemägedega või kui igale ampsule järgneb sõõm alkohoolset. Asendades ebatervislikud kastmed tervislikematega või vähendades nende koguseid ning tarbides alkohoolse joogi asemel midagi mittealkohoolset - miks mitte näiteks vett maitsestatuna kurgiviilude, piparmündi või mõne muu aiasaadusega ning ketšupi-majoneesi asendamine pesto või sinepiga– on grillihooaeg tervise seisukohalt igati tervitatav.

Kellele ei meeldiks magustoit? Suvi pakub aiasaaduste näol tervisliku ja maitsva magustoidu valmistamiseks ohtralt võimalusi. Näiteks värske ja lihtne puuviljavaagen või  hoopis mustikad segatud maitsestamata jogurtiga. Grilligurmaanidele võib sobida grillitud banaan vaarikate ja vahukoorega.

Enneta janu ja tarbi vett. Suvel ei ole vee joomine mitte ainult värskendav, vaid ka kuumema ilma tõttu äärmiselt vajalik. Suvi on soodne aeg veejoomise harjumuse kujundamiseks. Tasub meeles pidada, et treening ja füüsiline töö tõstavad vedeliku vajadust veelgi. Samuti on uuringud näidanud, et vee joomine enne söömist võib aidata edukalt ka kaalu langetada. Seega tasub nii harrastussportlastel kui ka kaalulangetajatel vee tarbimine enda kasuks tööle panna! 

Eestlastest tervisesportlastele on suvel rahvusspordialadeks muruniitmine ja aiatööd. Triatleedid jõuavad ka randa ujuma. Tegelikult on suvi suurepärane aeg veel teisigi aktiivseid ajaveetmisvõimalusi proovida. Leia enda jaoks see kõige sobivam. Tähtis on aktiivset tegevust nautida, siis säilib lootus, et peale suvepuhkust on väsimust ja stressi vähem ning tervis veelgi parem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles