Tervisliku kaalulangetamise kümme kuldset reeglit

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tervislikul kaalulangetamisel ei ole kindlat salanippi, vaid tegemist on pikaajalise protsessiga, mis vajab järjepidevust. Kuid siiski on teatud põhitõed, mida tuleb alati järgida.

Kui soovid võtta kaalust alla nii, et tulemused jääksid püsima, tuleb järgida kümmet kuldset reeglit, kirjutab YourTango:

1) Hommikusöögi söömine

Aja jooksul võivad toitumistrendid küll muutuda, aga hommikusöök jääb alati pühaks. Inimesed, kes söövad igapäevaselt hommikusööki, suudavad ka paremini kaalust alla võtta. See käivitab päeva alguses ainevahetuse, mis võimaldab põletada kaloreid.

2) Toitumise jälgimine

Üheks parimaks ja kiireimaks viisiks tulemusi näha on loobuda töödeldud toidust ja asendada need värskete saadustega. Eelista võimalikult palju töötlemata toite ja loobu rämpstoidust − ainult siis hakkad tundma ja nägema tõelisi positiivseid muutuseid.

3) Toidukoguste piiramine

Isegi tervislike toitudega ei tohi liialdada. Kui sööd rohkem kui su keha vajab, on tulemusi raske säilitada. Selleks tuleb jälgida toidukordade ja koguste kalorsust.

4) Trenni tegemine

Kui tahad tõeliselt kaalust alla võtta, siis ei piisa ainult 15-minutilisest trennist mõnel korral nädalas. Treenerid soovitavad kaalu langetamise eesmärgil teha trenni lausa kuus korda nädalas, ideaalis korraga 50-60 minutit. Iga treening ei pea olema väga intensiivne, aga siiski peaks pingutama võimalikult palju.

5) Väikeste eesmärkide seadmine

Kaalulangetamise teekonnal tuleb kasuks väikeste isiklike vaheeesmärkide seadmine. See teeb protsessi võistluslikumaks ja võimaldab paremini oma lõppeesmärgi poole püüelda ning näed pidevalt oma arengut.

6) Vee joomine

Paljud inimesed ajavad vedelikupuuduse näljatundega segamini. Vee joomine võimaldab hoida keha vormis ja aitab vältida liigset söömist. Seega tasub veepudelit terve päeva läheduses hoida.

7) Etteplaneerimine

Ka kaalulangetamise ajal tuleb vahepeal ennast premeerida mõne maiuse või erilise söögiga. Need tuleks aga ette planeerida, et siis oleks siht, millele keskenduda. Siis on ka preemiast saadav nauding tunduvalt suurem.

8) Jõutrenni tegemine

Levinud on müüt, et jõutrenn takistab kaalulangetamist ja vähendab tulemusi. See ei vasta aga tõele. Jõutrenn suurendab lihasmassi ja kiirendab ainevahetust, seega ei tohiks ka seda oma kavast välja jätta.

9) Puhkamine

Oluline on igal õhtul piisavalt magada, et saaksid piisavalt energiat. Vähene uni suurendab päeva jooksul söögiisu ja raskendab trenni tegemist. Seega tuleb igal öösel kindlasti vähemalt seitse või kaheksa tundi magada.

10) Positiivseks jäämine

Oluline on ennast ka kaalulangetamise ajal hästi kohelda ja tunda, siis suudad paremini ka oma eesmärgile keskenduda. Alati tuleb säilitada huumorisoont, elada päev korraga ja mõelda positiivselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles