Seitse hoiatavat märki, mida huuled võivad tervise kohta öelda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värvitud huuled võivad anda palju sinu välimusele juurde, kuid ilma huulepulgata võivad huuled öelda nii mõndagi sinu tervise kohta.

Good Housekeeping toob välja seitse huulte seisukorda, mis võivad öelda nii mõndagi sinu tervisliku olukorra kohta:

1) Kuivad ja lõhenenud huuled − Selle asemel, et huultele huulepalsamit määrida, kalla omale probleemist lahtisaamiseks klaas vett. See sümptom võib suure tõenäosusega tähendada, et sul on vedelikupuudus. Kui sulle meeldib sel puhul oma huuli limpsida, siis ära tee seda − see muudab su huuled veelgi kuivemaks ja lõhenevad suurema tõenäosusega. Kui siiski vee joomine ei aidanud, siis tasub huuli koorida või niisutada spetsiaalse palsamiga.

2) Huulte servad on pragunenud − Tegemist võib olla seennakkusega; «Kui kipud une ajal ilastama või kannad hambaklambreid, siis võivad bakterid koguneda sinu suu ümber ja põhjustada infektsiooni,» ütleb dermatoloog dr. Mona Gohara. See on kergesti lahendatav probleem − lihtsalt tuleb oma pere- või nahaarstilt küsida seennakkuse vastast ravimit.

3) Värvimuutus − Huulte värvi muutus võib tähendada kahjutut asja (näiteks sa sõid värvilist pulgakommi), kuid ka tõsiseid probleeme, näiteks maksahaigust. Pea kindlasti nõu arstiga, kui värvimuutus ei lähe ära või see esineb koos teiste sümptomitega. Seda võib põhjustada ka suitsetamine.

4) Paistetus − «Tursunud huuled võivad tähendada peksa saamist või allergilist reaktsiooni,» ütleb dermatoloog dr. Timothy Chase. Kui sul on keel paistes, valulikud huuled, lööve nahal või sügelus kurgus, siis tuleb pöörduda koheselt arsti poole − sul võib olla tõsine ärritus millegi vastu, mida oled söönud või millega kokku puutunud.

5) Kahvatus − «Kahvatuid huuli võib põhjustada liiga vähene päikese käes viibimine,» ütleb dr. Chase. Seega tasub päikese käes viibida, kuid ei tohi unustada päikesekaitset. Kui oled kahvatu ka mujalt, siis tasub minna arsti juurde, et kontrollida, ega sul pole aneemiat või kasvajat.

6) Tundlikkus − Kas sinu huuled on katsudes väga tundlikud ja äärte juurest punakad? Tundlikkus kaasneb raskemate allergiliste reaktsioonidega; kergelt punakad huuled võivad tähendada, et oled allergiline mõne ohutu asja vastu, näiteks hambapasta või huulepulga. Jälgi oma huuli ja lõpeta nende toodete kasutamine, mis võivad ärritust põhjustada.

7) Külmavillid − Külmavillid on tingitud herpesviirusest, kuid ei tasu muretseda − tänapäeval on tegemist kontrollitava viirusega. «Esmalt tunnevad inimesed tavaliselt enne külmavilli tekkimist huultel kihelust,» seletab dr. Gohara. «Kohe, kui tunned seda tüüpi kihelust, tasub peale panna spetsiaalset ravimit, et takistada külmavilli tekkimist.» Lisaks soovitab ta vältida liigset päikesevalgust ja päikese käes viibides alati kanda päikesekaitset.

Millised siis peaksid huuled välja nägema?

Kõikide ohumärkide kõrval on raske aru saada, mis on huulte puhul normaalne. Väga üldistatult peavad olema su huuled roosakad, pehmed ja siledad. Kui sul on terved huuled ja tahad neid sellisena hoida, siis tasub juua piisavalt vett, kasutada huulepalsamit ja minna vajadusel arsti juurde, kui tekivad imelikud sümptomid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles