Nõuandeid, kuidas kaitsta suvel oma silmi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USAs tehtud uuringud on näidanud, et üks ameeriklane neljast ei kanna kunagi päikeseprille või teeb seda väga harva. Lisaks päikeseprillide vältimisele on veel mõned asjad, mis võivad suvel silmadele kõvasti kahju teha.

Women's Health Magazine pani kirja mõned nõuanded, mida peaks suvel meeles pidama, et oma silmi kaitsta.

1. Ära kissita päikese käes silmi

Sulle võib tunduda, et pole midagi hullu, kui sa kogu aeg päikeseprille ei kanna, kuid tugev lühiajaline UV-kiirgus võib silmadele tõsiselt liiga teha. Kõigest üks päev rannas ilma päikeseprillideta võib lõppeda tõsiste silmaprobleemidega. Mõned neist probleemidest ei pruugi kohe endast märku anda, vaid ilmnevad alles hiljem.

2. Ära kanna odavaid päikeseprille

Odavate päikeseprillide kandmine on sama hea kui ilma päikeseprillideta olemine suvel. Eksperdid soovitavad soetada prillid, mis blokeeriksid 99-100 protsenti UVA- ja UVB-kiirtest.

3. Ära jäta pilvise ilmaga päikeseprille koju

Ära lase pilvedel end petta: päikesekiired võivad ka pilvise ilmaga silmadele liiga teha. Hoolimata sellest, milline on parajasti ilm, kanna alati päikeseprille endaga kaasas. Neil tundidel, kui UV-kiirgus on eriti tugev, tasuks päikese käest varju otsida.

4. Ära arva, et laia äärega kübar kaitseb su silmi

Kübar ja muud peakatted kaitsevad hästi kõrvu, kaela ja nägu, aga mitte silmi. Silmi ei tule kaitsta ainult otseste päikesekiirte eest, vaid ka nende kiirte eest, mis võivad erinevatelt pindadelt päikest silma peegeldada (vesi, liiv jne). Kanna peakatet, kuid kaitse silmi päikeseprillidega.

5. Ära tee vee all ujudes silmi lahti

Merevesi pole steriilne ja avatud silmadega ujumine võib põhjustada erinevaid silmaprobleeme. Ärrituse ja silmapõletiku vältimiseks tasuks vee all ujudes kanda ujumisprille.

6. Ära hõõru silmi, kui liiv läheb silma

Silma sattunud liivatera võib sarvkesta kraapida ja silma hõõrumine muudab asja vaid hullemaks. Kui sul peaks liiv silma minema, loputa oma nägu puhta veega ja pilguta mitu korda silmi. Kui tunned, et silm on paari tunni möödudes endiselt ärritunud, helista arstile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles