Kuidas ära tunda seksuaalset manipuleerijat?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik suhted pole sugugi loodud võrdsetel tingimustel. Üks inimene võib kasutada rohkem võimu kui teine või käib suhtes pidevalt võimuvõitlus. Kui võimul olev partner hakkab teiselt nõudma seksuaalseid teeneid, siis võib seda inimest nimetada seksuaalseks manipuleerijaks.

Sellised inimesed on seksuaalses mõttes agressiivsed, tavaliselt on nende eesmärgiks see, et nad ise oleksid seksuaalselt rahuldatud. Nad ei hooli teiste inimeste soovidest või tunnetest, kuna neid juhivad nende endi fantaasiad ja vajadus seksi üle kontroll haarata. Nad saavad kergesti ära kasutada hirmunud ja segaduses kallimaid. Võim, prestiiž ja seksuaalsed oskused on nende relvadeks, kirjutab Psychology Today.

Kõige amoraalsemad seksuaalsed kurjategijad ei hooli sellest, mis on seaduslik ja mis mitte. Selleks, et end rahuldada, on nad valmis oma ihaldusobjekte vägistama või ära kasutama. Seksuaalkurjategijaid ei pruugi ühiskonnas palju olla, ent seksuaalseid manipuleerijaid on meie seas rohkem, kui oskame arvata. Need inimesed on väga kavalad ega kasuta füüsilist jõudu. Selle asemel kasutavad nad nutikust, sarmi ja mängivad osavalt sõnadega, et manipuleerida oma ohvritega. Nende ohvrid on hoolikalt valitud – manipuleerija peab olema kindel, et ta saab seda inimest mõjutada just nii, et saada oma tahtmist.

Manipuleerijad on tavaliselt väga pädevad inimesed ja enamasti on asi nende jaoks must või valge – ta kas võidab või kaotab. Teistes valdkondades võivad nad olla väga sihikindlad, keskendunud ja armutud konkurendid – selliseid iseloomuomadusi hinnatakse kõrgelt näiteks ärimaailmas. Nende inimeste jaoks pole võitmine mitte ainult oluline, vaid see on ainus valik, isegi siis, kui võistlus on seksuaalse alatooniga. Manipuleerijad on harjunud sellega, et asjad lähevad nii, nagu neile meeldib.

Seksuaalmanipuleerija jaoks võib tagaajamine olla pikk. Iga kokkupuude, mille käigus ilmneb kasvõi natukene, et partner annab alla, mõjub talle erutavalt ja suunab tema käitumist. Ta võib tagaajamist alustada mõne väga isikliku kommentaariga partneri välimuse või riietuse kohta. Süütutele kommentaaridele võivad järgneda konkreetsemad ja seksuaalsed viited (nt seksuaalsed naljad), et näha, kuidas partner sellises olukorras reageerib. Manipuleerija muutub aja jooksul seksuaalselt avatumaks, kuid tema partner võib muutuda tuimemaks, sest manipuleerija teod mõjuvad üha vähem šokeerivalt.

Kogu selle käitumise juures on tüüpiline manipuleerija väga tark ja kõneosav, ta toob ettekäändeid ning selgitusi ja peegeldab süü oma partnerile. Mida vähem partner end kaitseb ja mida rohkem segadusse ta satub, seda parem on olukord manipuleerija jaoks. Talle meeldib ära kasutada naiivseid, kogenematuid, ebakindlaid ja segaduses olevaid kaaslasi. Sellised omadused võivad teda lausa erutada. 

Seksuaalsed manipuleerijad võivad eksisteerida seal, kus sa seda kõige vähem ootaks. Kui tundsid eelpool olevas kirjelduses ära mõne oma tuttava või oled sellise inimesega suhtes, siis on tähtis kohe end temast eemaldada ning mitte lasta endaga manipuleerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles