Üllatavaid põhjuseid, miks sul on kõht pidevalt tühi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui oled kõvasti trenni teinud, rase või sul on kuupuhastus, siis on täiesti normaalne, et tunned tavapärasest suuremat nälga. Aga kui sind painab pidevalt näljatunne, millele sa ei oska leida selgitust, siis võib midagi olla valesti.

Terviseportaal healthmeup.com pani kirja mõned üllatavad põhjused, miks võib kõht pidevalt tühi olla.

Sa tarbid liiga palju alkoholi

Teadlased on kindlaks teinud, et alkoholi tarbimine suurendab näljatunnet tekitava hormooni taset. Alkoholi joomise ajal kipume rohkem sööma ja suurenenud isu võib kesta ka pärast seda, kui oleme lõpetanud alkoholi tarbimise.

Sööd liiga kiiresti

Kui sa sööd liiga kiiresti, siis ei jõua leptiin – täiskõhutunnet tekitav hormoon – aktiveeruda, mistõttu sa ei taju õigel ajal, millal kõht saab täis. Uuringud on näidanud, et mida kauem aega sul kulub toidu mälumisele, seda kauem püsib kõht täis.

Kannatad unepuuduse käes

Kui sa pole korralikult puhanud, siis on kehal raskem toota leptiini. Unepuuduse tõttu võib hoopis suureneda näljatunnet tekitava hormooni tase.

Jätsid hommikusöögi vahele

Teadlased on tuvastanud, et need inimesed, kes hommikuti ei söö, tarbivad päeva jooksul rohkem toitu ja on tõenäolisemalt ülekaalulised kui need, kes söövad igal hommikul tervisliku hommikusöögi.

Vaatad liiga palju telerit

Me sööme tõenäolisemalt töödeldud toiduaineid ja rohkem kilokaloreid, kui vaatame samal ajal telerit. Uuringud on tõestanud, et need, kes vaatavad päevas enam kui kaks tundi telerit, on näljasemad ja kaaluvad rohkem neist, kes vaatavad vähem telerit.

Sööd stressi ajal

Paljude jaoks on söömine lohutav tegevus, mis aitab stressist ja negatiivsetest tunnetest üle saada. Stressi tõttu söömine on aga üsna ebatervislik ja pealegi ei aita see leevendada negatiivseid tundeid või ärevust. See paneb meid hoopis veel rohkem sööma, mistõttu võivad kehakaal ja stressitase tõusta.

Sul on vedelikupuudus

Sageli aetakse nälg ja janu omavahel segi. Seda juhtub eriti sageli siis, kui inimene kannatab vedelikupuuduse all. Tegelikult on paljud sümptomid, mida me seostame näljaga, hoopis tingitud janust – ärritumine, madal energiatase, nõrkustunne jne.

Sa närid nätsu

Nätsu närimine võib isusid suurendada, mistõttu tarbid sa keskmisest rohkem toitu. Nätsu närimise ajal neelad sa mälumisest tekkinud sülje alla. Sülg liigub makku ja su organism ootab, et sellele järgneks toit. See muudab näljatunnet suuremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles