Kolm asja, mida silmad võivad sinu kohta reeta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui Shakespeare kunagi kirjutas, et «silmad on hinge peegliks», siis ta ei saanud oma väitega tugineda teaduslikele faktidele. Sajandeid hiljem on aga kindlaks tehtud, et see väide polegi kuigi väär.

Silmad võivad reeta palju erinevaid emotsioone, alates ebamugavusest kuni üllatuse ja rõõmuni. Silmad võivad paljastada muudki infot, millele me ise võib-olla ei mõtlegi, kirjutab Psychology Today.

Järgnevalt on välja toodud kolm üllatavat asja, mida silmad võivad sinu kohta reeta.

1. «Ma olen võistlushimuline»

Austraalia teadlased hindasid iseloomuomaduste seost silmavärviga ja selgus, et need, kelle silmavärv oli pigem heledat tooni, ei kipu teistega kuigi kergelt nõustuma ja teadlased järeldasid sellest, et need inimesed on võistlushimulise loomuga. Teadlased pakkusid, et siniste silmadega inimestel võis viimase jääaja perioodil olla teatud eelis partneri leidmisel, kuna ekstreemsed ilmastikuolud muutsid konkurentsi väga suureks.

2. «Ma olen atraktiivne»

Silmade valge osa võib mõjutada seda, kui atraktiivseks teised sind peavad. Ühe uuringu raames näidati osalejatele 200 fotot erinevatest silmadest. Teadlased muutsid fototöötluse abil silmade valge osa tooni. Pooltel fotodel oli valge osa kergelt punaka alatooniga ja pooltel oli valge osa väga puhas ning selge. Osalejatel paluti hinnata, kas silmad kuuluvad kurvale, tervele või atraktiivsele inimesele. Neid silmi, mille valge osa oli puhas ja selge, hinnati rõõmsamateks, tervemateks ja atraktiivsemateks.

3. «Ma keskendun»

Uuringud on näidanud, et kui inimene tegeleb asjaga, mis nõuab temalt vaimset pingutust, võivad pupillid laieneda. Teadlased otsustasid seda veel korra analüüsida ja lasid osalejatel lahendada erineva raskusastmega matemaatikaülesandeid. Osalejate pupillid laienesid märgatavalt, kui nad pidid vastama keerulisematele küsimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles