Kaalulangetuse esimesed kaks nädalat: kuus põhjust, miks paanikaks ei ole põhjust

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaalu langetamise esimese kahe nädala jooksul võib juhtuda kõike - kaal võib langeda, tõusta või seista. Huvitav on, et ükski nendest variantidest, isegi mitte kaalu tõusmine, ei pruugi olla märk sellest, et plaan ei toimi.

Kaalustalla.ee blogi kirjutab, et mõistlik kaalulangetamise tempo on kuni 1 kg nädalas, ideaalne 0,5 kg. Rahuliku tempoga kaalu langetades võid olla kindel, et kaal läheb eelkõige keharasva arvelt, mitte väärtusliku lihasmassi arvelt.

Ent iga inimest tuleb võtta siiski eraldi ja ühest numbrit välja pakkuda ei tahakski.

1. «Eelnevas elus» söödud liigsuured kogused

Esimese kahe nädala muutuste juures loeb väga palju see, millised on olnud iga inimese eelnevad toitumisharjumused. Oletame, et naisterahva kaal on üle 100 kg ja toidu kogus, mis eelnevalt söödud, on olnud meeletult suur ja ebatervislik. Sellisel puhul võib langus olla ka kiirem kui 1 kg nädalas.

Kindlasti ei ole vaja teha sellisel juhul veel paanikat ja hakata muretsema, et kaal kukub liiga kiiresti (erandiks juhud, kui tõesti kogu aeg on «silme eest must» ja enesetunne halb ja kaalu langus 5 kg).

Kui minnakse üle korralikule toiduplaanile, siis suure tõenäosusega väheneb ka toidu süsivesikusisaldus. Süsivesikud aga seovad sinu kehas ka vett ning vähenenud tingimustes see vesi väljub.

Lisame siia ka võimaliku soola hulga vähenemise, millest kirjutame allpool.

Lühidalt kokku võttes tasub teha põhjalikemaid järeldusi 2 nädala pärast.

2. «Eelnevas elus» liiga väikesed kogused ja enese näljutamine

Väga paljude naiste jaoks tähendab kaalu langetamine näljutamist. Üldjuhul on keha erinevatest dieetidest kurnatud. Keskmine Eesti naine on vähemalt paar korda elus dieeditanud.

Arvan, et ei eksi, kui ütlen, et 75 protsenti naistest peavad hakkama toitumiskava jälgides sööma rohkem kui enne. Mis saaks olla veel parem - kõht täis ja kaal langeb?

Kahjuks on keha toimimine selliste «näljadieetidega» ajutuselt rikkis. Seepärast võib korraliku toiduplaani järgi toituma hakkamine põhjustada ajutist kaalu tõusu. See kaalutõus on ajutine ja üldjuhul pidurdub pärast kahte nädalat ja hakkab hoopis langema.

3. Sool

Sool hoiab kehas vett kinni. Kui sinu kaal ei ole esimese kahe nädala jooksul langenud, mõtle, kas sa oled ehk hakanud toitu rohkem soolaga maitsestama.

Kui jah, siis kõik see ajutine kaalutõus on kõigest liigne vesi. Ning ka vastupidi - kui hakkad nüüd hoopis sööma vähem soolasemat toitu, siis lisaks rasvale, väljub ka liigne vesi. Mistõttu võib kaalu langus olla soovituslikust ka natukene kiirem.

4. Naisterahvastel teatud periood kuus

Osad naised kogevad ka menstruatsioonieelset ja -aegset vedelikupeetust. See on seotud teatud hormonaalsete muutustega sellel perioodil - neerud ei väljuta enam endises koguses vett. Seda ei koge just kõik naised, ent paljude puhul on see tavaline ning ajutine kaalulanguse peatumine ei ole märk pidurdunud rasvapõletusest. 

5. Kava mittejälgimine

Edukas saab üks kava olla ainult siis, kui jälgid kava 100 protsenti. Siia alla kuulub täpselt toitumiskava jälgimine, sealhulgas toiduainete kaalumine. Lisaks pead tegema ära kõik ettenähtud treeningud. 

6. Sööki ongi liiga palju

Eelnevalt käsitlesin olukordi, kus vaatamata kaalunumbri tõusule või seismisele, on keha tegelikult siiski muutumas soovitud suunas. Ilmselgelt võib asi olla ka selles, et toidukogused on jätkuvalt liiga suured ja kaal tõusebki rasva arvelt. Ent enne koguste vähendamist soovitan selle kriitilised kaks nädalat ära oodata ja alles siis teha järeldusi.

Lisaks kaalumisele on äärmiselt tähtis ka enda mõõtmine (kõhuümbermõõt, puusaümbermõõt, reieümbermõõt, rinnaümbermõõt, õlavarreümbermõõt). Kui vähenevad kaal või mõõdud (üks kahest), siis plaan toimib ja vajadust muutusteks ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles