16 lihtsat nõuannet neile, kes soovivad kaalust alla võtta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Treening on kaalulangetamise jaoks kahtlemata oluline, aga sama oluline on ka see, kust su keha energiat saab. Kui oled valmis oma elustiili ja toitumisharjumusi muutma, siis siin on mõned nõuanded, mida võiksid iga päev silmas pidada.

1. Unusta mõte, et mõned toiduained on sinu jaoks keelatud. Eratreenerid Chris ja Heidi Powell ütlesid, et kui inimene keelab enda jaoks ära mõne toiduaine, siis ta suudab vaid sellele toidule mõelda ja tahab just seda süüa. Luba endal kõike süüa, aga mõõdukalt, kirjutab PopSugar.

2. Toiduvalik olgu puhas. Asenda töödeldud ja valmistoidud puhastega – näiteks täisteratoodete ning värskete puu- ja juurviljadega. Puhtad valikud on toitvamad ja peagi märkad, et ka nende maitse on parem.

3. Eelista täisteratooteid. Küllastunud ja töödeldud süsivesikud tõstavad kehakaalu ning pärsivad edasiminekut. Kiudainete poolest rikkad täisteratooted taltsutavad hästi nälga, on seedimisele kasulikud ja mõjuvad üldse pikaajalisele kaalulangetusele hästi.

4. Lisa oma menüüsse Kreeka jogurt. Kasuta hapukoore asemel söökides Kreeka jogurtit – see sobib ideaalselt näiteks magustoidu või dipikastme sisse.

5. Vali snäkke targemalt. Selle asemel, et eelistada ainult ühe toitainegrupi snäkke, tee oma vahepalad selliseks, et need sisaldaksid kahte või isegi kolme toitainegruppi kuuluvaid snäkke. Ideaalne kombinatsioon on selline, mis sisaldab valke, kiudaineid ja süsivesikuid.

6. Joomise asemel söö. Osale inimestele meeldib värsketest puuviljadest mahla pressida, kuid tegelikult oleks mõistlikum süüa ära terve puuvili. Kui puuvili on koorimata ja kiudainete poolest rikkalik, siis tõuseb veresuhkur aeglasemalt ja kõht püsib kauem täis. Aeg-ajalt võid nautida ka värskelt pressitud mahla, kuid enamasti eelista terveid puuvilju.

7. Söö süsivesikuid hommikul. Süsivesikute täielikult vältimine ei taga tõhusat kaalulangetust. Süsivesikuid tuleks tarbida hommikuti, kuna siis kasutab keha need päeva jooksul ära.

8. Maitsesta oma salatit õigesti. Krutoonid ja rasvased salatikastmed tuleks tervislikest salatitest eemale hoida. Maitsesta salatit millegi kergemaga ja valmista salatikaste kindlasti ise, siis saad ise valida, mida see sisaldab. Kui soovid, et su salat oleks kergelt krõmpsuv, lisa pähkleid või seemneid.

9. Väldi fritterit. Küpseta, auruta või hauta, kuid ära prae ega friti. Praadimine ja frittimine lisavad söögile liiga palju rasva ning pärast on sul üsna raske olla.

10. Rohkem vürtse, vähem kastet. Suhkrused ja kooresed kastmed varjutavad toidu loomulikku maitset ning lisavad söögile ebavajalikke kilokaloreid. Muuda söögid tervislikumaks ja maitsesta neid sidrunimahla või vürtsidega.

11. Ära joo limonaadi ega magusaid mahlu. Limonaadis on liiga palju lisakaloreid. Kui sulle meeldivad gaseeritud joogid, joo gaseeritud vett, millele saad maitset lisada värskete marjade või tsitrusviljade abil. Kui oled harjunud limonaadi jooma, siis on kindlasti raske sellest loobuda, aga peagi märkad, et kaalunumber hakkab jõudsalt langema.

12. Lisa toidule alati midagi rohelist. Lõuna- ja õhtusöögile võiks alati lisada midagi rohelist. Näiteks värsket salatit või spinatit, mis tõstavad ka kogu roa toiteväärtust.

13. Joo kohvi ja teed ilma suhkruta. Hoia veresuhkru tase normis ja jäta hommikukohvile suhkur ning mesi lisamata.

14. Valmista korraga ainult üks toiduportsjon. Kui elad üksinda, on toiduportsjoneid kergem kontrollida – valmista korraga selline kogus, mille sööd kohe ära. Ära tee nii palju süüa, et sellest jätkuks suurele perele. Sel viisil ei teki sul kiusatust toiduga liiale minna.

15. Natuke nälga ei tee paha. Toitumisspetsialist Cynthia Sass sõnas, et keha peaks tundma väikest või mõõdukat nälga umbes 3-4 korda päevas enne saabuvat söögikorda. Kui tunned nälga, siis annab keha sulle märku, et on aeg end taas tankida.

16. Jäta ruumi väikeste kiusatuste jaoks. Mõtle ette ja säti oma menüü nii, et see sisaldaks võimalikult palju puhtaid toiduaineid, kuid samas jääks natuke ruumi ka väikestele kiusatustele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles