Kümme muutust, mis tuleks oma elus teha enne lapsevanemaks saamist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sa oled lapsevanem veel enne, kui sa reaalselt lapsevanemaks saad. Lapsevanemaks olemine tähendab õiget hoiakut, arenemist ja kasvamist. Paljud võivad üritada seda eitada, kuid tegelikult ei saa lapsevanemana elada samamoodi kui vallalisena.

Pole kahtlustki, et igaüks meist soovib olla lastele heaks vanemaks. Kuna lapsed väärivad seda, et sa oled neile parimaks eeskujuks, siis peaksid enne lapsevanemaks saamist oma elus tegema mõned muudatused, kirjutab Lifehack.

1. Pead muutuma tolerantsemaks. Tolerantsus tähendab seda, et sa armastad ja aktsepteerid oma last sellisena, nagu ta on. Paljudel inimestel on enne laste sündi ettekujutus, milliseks võiksid nende lapsed kasvada, kuid reaalselt ei tea me seda kunagi ette ja saame vaid loota, et oleme lastele heaks eeskujuks. 

2. Sa pead oma elu paremini organiseerima. Kui sa oled vallaline või kui sul pole veel lapsi, siis sul on palju vaba aega, et teha seda, mis sulle huvi pakub, aga kui su ellu tuleb laps, pead sa oma aega paremini organiseerima. 

3. Sa pead olema produktiivsem. Emaks või isaks olemine on kui täiskohaga töö. Paljud pisiasjad võivad sattuda su teele ja juhtida sind õigelt rajalt kõrvale. Kui sa pead lisaks enda asjadele tegelema ka lapse asjadega, siis pead tegutsema produktiivsemalt ning olema lapsele heaks eeskujuks.

4. Sa pead oma last toetama. Lapsevanemaks olemine võib vahel olla tõeline väljakutse, eriti alguses. Ürita õppida, kuidas olla toetavam. Last kasvatades pead olema toeks nii oma kallimale kui ka lapsele. Kui oled üksikvanem, siis suhtu mõistvalt ja toetavalt kõigisse teistesse, kes soovivad sulle abikätt ulatada.

5. Sa pead olema tänulik. Väga lihtne on mööda vaadata sellest, mis on tõeline kingitus ja keskenduda vaid takistustele, mis seisavad su teel. Kui sa pole veel lapsevanemaks saanud, ürita õppida hindama vastutustundlikkust ja oma igapäevaseid tegemisi.

6. Sa pead lähedaste inimestega paremaid suhteid looma. Selleks, et olla parem lapsevanem, peaksid oma lähedaste ja sõpradega tugevaid suhteid looma ning hoidma. Kui sul on teistega head suhted, siis see on lapsele heaks eeskujuks ja teised soovivad kindlasti panustada ka sinu lapse kasvatamisse.

7. Sa pead oskama oma tunnetega toime tulla. Kui sul on probleeme viha, ärevuse või depressiooniga, siis tasuks nende asjadega tegeleda enne, kui plaanid lapsi saada. Kui sa oled võimeline oma emotsioone reguleerima, siis ei sõltu sa niivõrd teistest ja sa ei lase teistel oma tundeid juhtida.

8. Sa pead olema vastutustundlik. Vastutustunne tähendab seda, et sa haarad ohjad enda kätte. Lapsevanemana pead sa vastutama oma majandusliku seisu, vaimse, emotsionaalse ja füüsilise heaolu ning moraalse arengu eest. Nende asjade eest tuleb õppida vastutama enne, kui saad järglasi.

9. Sa pead hoolitsema oma tervise eest. Sina oled see, kes tagab oma lapse edukuse elus. Sa pead veenduma, et sinu vaimne ja füüsiline tervis oleks korras. Sa ei taha ju pakkuda lastele pidevalt vastumeelsust, viha ja kriitikat.

10. Sa pead olema järjekindel. Lapsevanem peab näitama, et ta on stabiilne täiskasvanu. Stabiilsus ja kohanemisvõime on need, mis annavad sulle elus kätte õige sihi ja eesmärgi. Lapsevanemana pead tegema asju väga järjekindlalt ning tegutsema pidevalt nii, et lapsed oleksid õnnelikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles