Mõjuvad põhjused, miks ei tohi vistrikke pigistada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vistrike tekkides on tihti kiusatus neid pigistada või lihtsalt katsuda, aga see võib muuta probleemi tunduvalt hullemaks.

Good Housekeeping toob välja viis mõjuvat põhjust, miks ei tohiks oma vistrikke pigistada:

1) See võib muuta põletiku hullemaks

Inimesed tahavad vistrikest lahti saada, sest need näevad inetud välja. Kahjuks võib nende pigistamine ja torkimine muuta välimust veelgi halvemaks. «Kui sa ise oma vistrikke pigistad, siis võib sellega kaasneda suurem põletik,» räägib nahaarst dr. Julia Tzu. Vistriku puutumine tekitab punetust ja paistetust ainult juurde.

2) See võib tekitada vastikuid kärnasid

Kärnasid on veelgi raskem varjata kui vistrikke. Kui sa vistrikku pigistad, siis läheb see katki ja selle peale tekib kärn. Seejärel tekib kiusatus kärna torkida, mis tekitab tõelise nõiaringi. Kärnasid on raskem ka peitekreemiga varjata. Selle asemel ravi vistrikke spetsiaalsete vahenditega ja peida neid meigiga.

3) Sellest võivad jääda armid

Vistrikke ei tasu puutuda ja neid pigistada, sest see võib endast maha jätta ebameeldivad armid. Seda võivad teha ainult professionaalsed nahaarstid, sest nemad oskavad seda teha õigesti.

4) See võib põhjustada värvimuutust

Lisaks armidele võib vistrike pigistamine põhjustada nahavärvi muutust probleemses piirkonnas. Seda nimetatakse põletikujärgseks hüperpigmentatsiooniks, mis tähendab, et nahk muutub teatud kohas veidi tumedamaks. Mida suurem põletik vistrikuga kaasneb, seda suurema tõenäosusega tekib see värvimuutus. Õnneks kaob värvimuutus aja möödudes ära, kuid see võib võtta kuni kaks aastat aega.

5) See võib põhjustada nakkust

Mustad käed, määrdunud vahendid ja mittesteriilne keskkond võivad põhjustada mingisse haigusesse nakatumist. Kui sa pigistad vistrikku, siis teed naha katki ja selle kaudu pääsevad bakterid ligi. «Olen näinud liiga palju juhtumeid, kus kodune vistrike pigistamine on kaasa toonud mingi teise nahahaiguse,» räägib dr. Tzu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles