Kolm imehead põhjust, miks tasuks ise rohkem süüa teha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toidu abil saab teatavasti stressi leevendada. See ei tähenda, et peaksid rohkelt sööma siis, kui sind painavad negatiivsed tunded. Pigem tähendab see seda, et sa sööd mõistlikult ja tead täpselt, milliseid toiduaineid tarbida ja milliseid vältida.

Kiire elutempo ja pikad tööpäevad võivad aga tihtipeale tekitada olukorra, et koju jõudes ei jaksa üldse mõelda toidule. Seega suundud toidupoodi, et osta valmistoitu. Vahel on see hea ja lihtne lahendus, aga tasuks teada paari head põhjust, miks võiksid ise kodus rohkem süüa valmistada, kirjutab Elite Daily.

  • Toiduvalmistamine annab sulle rohkem kontrolli

Ise süüa valmistades saad kontrollida, kui kaloririkas või –vaene roog tuleb, kuid psühholoogiaprofessor Clay Routledge selgitas, et toidutegemine aitab kontrollida ka oma üldist tervist. Routledge selgitas, et ise süüa valmistades on inimesel teadmine, et ta saab ise otsuseid langetada, mis tõstab enesehinnangut ja parandab meeleolu. Sisuliselt tähendab söögitegemine seda, et ohjad on sinu käes – kui soovid ühel õhtul valmistada mõnest riigist või maailmajaost inspireeritud toitu, tee seda. Vaid sina ise otsustad, mida sa söögi sisse paned ja milliseid toiduaineid oma kehale pakud.

  • Söögitegemine aitab raha säästa

Ise kodus süüa tehes saad täpselt kontrollida, kui kalli roa valmistad. Kui mõnes restoranis küsitakse salatitaldriku eest vähemalt 10 eurot, siis kodus saaksid selle raha eest teha ilmselt kausitäie salatit. Sama kehtib ka näiteks hommikukohvi kohta – kas sa valmistad ise kohvi või ostad kontorisse minnes mõnest kohvikust valmiskohvi? Kui liidaksid oma igapäevased kohviostud kokku ja näeksid, millise summa sa iga kuu valmiskohvile kulutad, siis ilmselt paneks see sind mõtlema.

  • Toidutegemine teeb õnnelikumaks

Tavaliselt tellime valmistoitu siis, kui soovime kiiret rahuldust. Valmistoit on vaid ühe telefonikõne või paari arvutihiirekliki kaugusel ning järgmisel hetkel on see juba su ukse taga. Kiire rahuldus. Seejärel me tarbime tellitud toidu ära, ent siis võivad meid tabada negatiivsed mõtted. Kiire rahuldus küll, aga mis hinna eest? Valmistoit pole tavaliselt kuigi tervislik ja, nagu eelmises punktis mainitud, on see ka kulukas. Kui hakkad rohkem kodus süüa valmistama ja kasutad tervislikumaid toiduaineid, siis paraneb peagi ka su enesetunne. See tekitab väga hea tunde, kui sa saad ise kontrollida oma toitumist ja menüüd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles